02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

 

Pano Accueil NL

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Ten dienste van maatschappelijk welzijn en gezondheid

Bruss'help coördineert de noodopvang- en inschakelingsvoorzieningen voor dak- en thuislozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Onze organisatie is gemandateerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en verleent diensten aan de bevolking en aan de gezondheids- en sociale actoren die met dak- en thuislozen werken.

Een actie-georiënteerd centrum: ons centrum, opgericht in 2019, verenigt Raadgevers die gespecialiseerd zijn in de studie van dak- en thuisloosheid, de coördinatie van projecten en globale interventievoorzieningen.

Meervoudige opdrachten: ondersteuning bij de planning, prognoses, ontwikkeling van een preventieve aanpak en begeleiding van de begunstigden naar duurzame oplossingen (toegang tot zorg, sociale rechten, huisvesting...).

We zijn een observatorium voor dak- en thuisloosheid: een documentatie- en onderzoekscentrum, dat een knooppunt is tussen de overheid en het maatschappelijk middenveld. Wij zijn gericht op "duurzame oplossingen en anticipatie".

 

  Onze visie  

 

Brusshelp commissies

Omzendbrieven - sector

Veelgestelde vragen Covid-19

Overzicht van Covid-maatregelen binnen de dak- en thuislozensector op 16/07/2021

Gegeven de epidemiologische onzekerheden rond komende herfst en winter, blijven in de strijd tegen Covid-19 de volgende maatregelen belangrijk :

  • De vaccinatiecampagne die momenteel bezig is,
  • Regelmatig wassen of ontsmetten van de handen, voldoende ventilatie van leefruimtes, respect voor veilige afstanden en het dragen van het masker,
  • Een arts contacteren in geval van symptomen en / of zich laten testen en zich afzonderen indien nodig.
  • Het voorbereidend Covid-actieplan gevraagd in circulaire 6 blijft van kracht voor de sector.

1. Universele voorzorgsmaatregelen

De overdracht van Covid-19 vindt vooral plaats via speekseldruppeltjes, overgedragen van persoon tot persoon via hoesten en niezen. Om de overdrachtsketen te breken moeten we de hygiène-maatregelen blijven respecteren, zelfs wanneer men gevaccineerd is. Onze collectieve immuniteit is nog niet hoog genoeg om alle inspanningen los te laten. Zie https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Het Outbreak Support Team (OST) daklozen blijft ter beschikking om u te helpen bij het toepassen van de maatregelen. U kan hen contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via GSM +32 475 73 12 02. Zie ook één van de flyers van het OST, in het Frans, in het Engels en in het Arabisch.

De leveringen van materiaal door Iriscare worden verdergezet tot einde 2021 – de lijst van aanvragers is echter gesloten (geen nieuwe aanvragen). Langs de andere kan is er altijd de mogelijkheid voor instellingen om zich in te schrijven op de eCat, de overheidsopdrachtencentrale van Iriscare voor de aankoop van persoonlijk beschermingsmateriaal, https://www.iriscare.brussels/nl/inschrijven-ecat/.

2. Testen en contactopsporing

  • Wat betreft mensen zonder wettig verblijf: in principe kan gelijk welk testcentrum een NISS bis aanmaken voor mensen zonder wettig verblijf die niet over een medische kaart beschikken.
  • De ploeg van het testcentrum Brussel-Zuid (Fonsnylaan 47B in 1060 Sint-Gillis, open 7 dagen op 7 van 9u30 tot 23u30) van het Rode Kruis biedt specifieke aandacht aan daklozen en / of mensen zonder wettig verblijf. Om de opvang van het publiek te vergemakkelijken, worden de doorverwijzende diensten gevraagd om het volgende doorverwijzingsdocument te gebruiken, hier te downloaden.
  • Het OST daklozen kan een klein aantal tests ter plaatse doen indien nodig. U kan hen contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via GSM +32 475 73 12 02 voor advies en vragen om een interventie. Behandelende artsen kunnen rechtstreeks contact opnemen met het OST voor patiënten die in kraakpanden leven.
  • Het Mobiele Testing Team (MTT) dat geleid werd door het Franstalige Rode Kruis stopte haar werking op 09/07/2021 omwille van de kleine vraag op dit moment. De GGC beschikt o.a. over het team van het Iris-Zuid ziekenhuis en een heractivatie van het MTT kan overwogen worden in functie van de epidemiologische context gedurende herfst en winter. De toegangspoort tot het testen van een hele groep mensen verloopt in elk geval via het OST daklozen voor onze sector. Dit team overleg met het medisch team achter Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor elke beslissing tot mobilisatie van een andere mobiele ploeg.
  • Een antigenische sneltest bij opname van een dak- of thuisloze in een opvangstructuur is niet betrouwbaar genoeg. Een negatieve PCR test bij binnenkomst vragen (zonder dat de persoon door een arts gezien werd) heeft geen zin vanuit medisch standpunt indien die persoon niet symptomatisch is. Deze aanpak riskeert heel wat ongelijkheden te creëren op vlak van toegang tot voorzieningen. Een PCR-test wordt ten laste genomen van de ziekteverzekering indien die voorgeschreven werd door een arts. Een PCR-resultaat kan welk bijkomende informatie verschaffen om een risico beter te evalueren in het kader van een medische evaluatie die grondig rekening houdt met het doorverwijzingstraject en de bestemming van de persoon. Voor voorzieningen die hun gebruikers toelaten om dagelijks naar buiten te gaan heeft een test opleggen in elk geval geen zin meer.
  • Ter attentie van smartphone gebruikers: de medische autoriteiten wensen te her-sensibiliseren rond het gebruik van de Coronalert app. “Deze kreeg een aantal aanpassingen, zodat de app gebruiksvriendelijker is dan voordien en beter presteert op technisch vlak. Contactopsporing blijft belangrijk om over de infectieketen te waken. Met Coronalert kunnen contactpersonen snel (en anoniem) verwittigd worden in geval van een besmetting met Covid-19.”

3. Isolatie en quarantaine

Het Hotel Saint-Nicolas blijft ten minste tot 30/09/2021 isolatievragen van dak- en thuisloze mensen behandelen die

- positief of verdacht zijn voor Covid-19, alsook

- quarantainevragen voor mensen die een ‘hoog-risico’ contact met een bevestigd persoon hadden (> 15 minuten, < 1m50 en zonder beschermingsmaatregelen).

Dit opvang- en zorgaanbod blijft eveneens toegankelijk voor mensen zonder wettig verblijf. Hierbij het reglement van het hotel en een korte info-fiche over het hotel in het Engels en het Arabisch. Gratis en onvoorwaardelijke toegang tot testen is voorzien voor de mensen die er verblijven.

Contactgegevens voor vragen naar isolatie en quarantaine:

  1. Van 9u00 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u op maandag, dinsdag en donderdag; van 13u30 tot 17u op woensdag en vrijdag via het nummer 02/880.86.89 of via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien de lijn bezet is, graag terugbellen aangezien het momenteel niet mogelijk is om een bericht te laten, of een berichtje via mail.
  1. Van 17u tot 21u tijdens de week en van 15u tot 20u tijdens het weekend, verpleegkundig en medisch team onder de verantwoordelijkheid van Dr Julie Celen, op 0499/92.95.45
  1. Van 17u tot 21u in de week en van 15u tot 20u gedurende het week-end: back up indien geen snel antwoord < 30’ via de eerste lijn, Arnaud Brauwez (directie), op 0493/40.46.58

Al deze nummers richten zich tot zorgprofessionals uit de sociale of medische sector.

4. Vaccinatie

De doelstelling voor de dak- en thuislozen / migrantensector en aanverwante sectoren is gratis en onvoorwaardelijke toegang tot vaccinatie te bieden aan iedereen die dat wil, met de geïnformeerde toestemming van de betrokkene. Ze kan er op die manier voor kiezen om zichzelf te beschermen, het risico van besmetting van anderen te verminderen en bij te dragen tot een snellere opheffing van de beschermingsmaatregelen. Een bijkomende doelstelling is het verminderen van de gezondheidsrisico's voor mensen die vaccinatie weigeren, terwijl discriminatie door gemeenschappen of diensten wordt voorkomen (risico op lange termijn). De situatie van mensen in detentie of in opvangcentra van Fedasil wordt niet beschreven in dit document.

4.0 Communicatie en sensibilisering

Een waaier aan elektronische hulpmiddelen is beschikbaar in onze toolbox (zie ook ons samenvattend overzichtsdocument). Om van de campagne een succes te maken hebben gezondheidswerkers ook de hulp van de sociale werkers nodig. We nodigen iedereen dan ook uit om vaccinatie bespreekbaar te maken met zoveel mogelijk mensen. Vaccinatie is een zaak van iedereen!

De volledige vaccinatie beschermt tegen varianten van Covid-19, ook tegen de delta variant: ofwel twee dosissen Pfizer, AstraZeneca of Moderna of één enkele prik met Johnson & Johnson.

 

Het Huis voor Gezondheid stelt een tweetalige leermodule voor waarin handvaten worden aangereikt om met mensen in gesprek te gaan over COVID-19-vaccinatie. Het doorlopen van de module duurt 15 tot 20 min. https://www.huisvoorgezondheid.be/nieuws/bruzel/hoe-ga-je-om-met-vaccinatietwijfelaars. BruZel heeft ook een tweetalige flyer gepubliceerd voor twijfelaars.

De Mobivaxx-partners hebben een flyer over de bijwerkingen van het J&J vaccin gemaakt, in het Frans, Engels en het Arabisch.

 

4.1 In de vaccinatiecentra

Iedereen met een nationaal nummer (INSZ of INSZ bis) die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woonachtig is, kan zich inschrijven:

  • Elektronisch via https://bruvax.brussels.doctena.be/nl (digitale toegang noodzakelijk);
  • Per telefoon via 02/214.19.19 (van 9u tot 17u30 gedurende de week, van 10u tot 17u30 gedurende het weekend);
  • Op dit moment: iedereen vanaf 12 jaar;
  • Voor iedereen die niet over een (geldig) identiteitsbewijs beschikt: de inschrijving kan afgerond worden aan het onthaal van het centrum.
  • Het blijft mogelijk voor structuren uit de daklozensector om groepsmomenten te reserveren in één van de vaccinatiecentra, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Toegankelijkheid van de vaccinatiecentra voor mensen zonder wettig verblijf

Op zich kunnen mensen zonder wettig verblijf zonder afspraak naar gelijk welk vaccinatiecentrum gaan BEHALVE naar het Militair Ziekenhuis. De hoger vermelde website publiceert dagelijks de beschikbaren momenten in de Brusselse vaccinatiecentra.

Een afspraak via Bru-Vax is ook mogelijk op voorwaarde dat het INSZ bis nummer gekend is – contacteer het call center indien de persoon zich niet kan inschrijven. Indien nodig is het maken van een INSZ bis ook mogelijk in het vaccinatiecentrum (behalve in het Militair Ziekenhuis). Gelijk welke arts kan dit nummer aanmaken, het laat trouwens enkel een PCR test of Covid-vaccinatie toe (cf. supra).

De GGC geeft aan dat het vaccinatiecentrum Pacheco het aanbevolen referentiecentrum wordt voor de vaccinatie van mensen zonder papieren. In juli en augustus zijn de openingsuren de volgende: 7 dagen op 7 van 10u tot 15u. Het is niet nodig om vooraf een afspraak te maken. Het centrum is uitzonderlijk gesloten op maandag 16/08/2021.

De antenne van het UMC Sint-Pieter, Fazantenstraat 3 te 1000 Brussel, blijft vaccinatie aanbieden aan patiënten in situatie van armoede. Huidig uurrooster: maandag van 9u tot 12u, zonder afspraak; op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9u tot 13u (met afspraak).

Om afspraak te nemen: via 02/535.46.00 (voor iedereen) en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor zorgprofessionals die het doelpubliek begeleiden.

Mensen zonder wettig verblijf kunnen ook naar de volgende vaccinatiecentra gaan zonder afspraak: Anderlecht RSCA ­– Albert/Vorst – Heyzel – Molenbeek – Schaarbeek/Crossing – Sint-Pieters-Woluwé/Poséidon – Sint-Pieters-Woluwé/Mooi Bos – Ukkel/Van Ophem. Hou er echter rekening mee dat de openingsuren in deze centra beperkter zijn.

Voor wie niet in staat is zich onder begeleiding naar een vaccinatiecentrum te begeven, wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts of een professional die de persoon begeleidt, zodat deze zich thuis kan laten vaccineren, hetzij door een mobiel team, hetzij door de eigen arts.

 

4.2 Door een mobiele ploeg

Het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) vergt maar één dosis. Het wordt aangeboden aan de +41 jarige bevolking, alsook aan de 18-40 jarigen mits toestemming. De voordelen van het vaccin zijn heel wat groter dan de zeldzame risico’s.

  • Het Mobivaxx-team (consortium AGG, DvdW, NSS en CRB) blijven vaccineren op aanvraag in opvangstructuren (geagreëerde en gesubventioneerde structuren maar ook gelijk welke bezetting van een leeg gebouw, enz.), en in de Humanitaire Hub elke donderdag vanaf 13u, zonder afspraak. Contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De ploeg ging al langs bij meer dan 30 organisaties en probeert momenteel om haar permanenties uit te breiden over heel het Brussels grondgebied.
  • Elke vereniging (dagcentrum, wijkhuis, vertegenwoordigers van religieuze gemeenschappen, enz.) die een aantal mensen kunnen verzamelen (die moeilijk toegang hebben tot de vaccinatiecentra) worden uitgenodigd om contact op te nemen met Federico UBALDI, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Bart DE HERTOGH, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een interventie van één van de andere mobiele vaccinatieteams van de GGC voor te stellen of te vragen.

Het aanbod richt zich enkel tot het doelpubliek dat geconfronteerd wordt met specifieke kwetsbaarheidsfactoren zoals een onzeker verblijf, sekswerkers (M/V/T), mensen die met verslavingen kampen, Roma, enz. Deze formule vereist dat het publiek al gesensibiliseerd en gemotiveerd is voor de interventie. Let erop om bij een aanvraag de volgende elementen te communiceren:

  • Naam en adres van de instelling die de interventie vraagt, telefoonnummer en mail van de contactpersoon,
  • Hebt u de mogelijkheid om de vaccinatie in de eigen lokalen te organiseren (graag verduidelijken of u al dan niet twee lokalen hebt, één voor de vaccinatie en een ander lokaal voor de wachtenden voor en na de vaccinatie)? JA / NEEN
  • Beschikt u al dan niet over medisch personeel (arts of VPKe)? JA / NEEN
  • De mogelijkheid om mensen van andere organisaties te ontvangen ? JA / NEEN
  • Het aantal mensen dat u kan mobiliseren om gevaccineerd te worden.

Huis voor Gezondheid vzw kan 10 à 50 mensen per actie vaccineren, enkel voor heel specifieke Nederlandstalige doelgroepen,www.huisvoorgezondheid.be

Het opstellen van een nieuwe circulaire die onderschreven wordt door de 3 administraties (COCOF, GGC en VGC) is voorzien voor eind september 2021. Aarzel ondertussen niet om ons uw opmerkingen, verbeteringen, enz. te melden, alsook elke moeilijke toegang tot diensten.

 

 

Frank Vanbiervliet

Referentiepersoon Covid & vaccinatie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 0490 56 47 04

Afdrukken E-mailadres