Opening van een NBMV-centrum in Vorst – Samusocial.

Beste partners,

 

Op maandag 28 april opent Samusocial - in samenwerking met een aantal partners - een opvangcentrum voor NBMV die op straat leven. Die veilige plek maakt een welwillende en holistische begeleiding mogelijk van de doelgroep die een moeilijke weg aflegde, maar die omwille van dat specifieke profiel geen toegang heeft tot de bestaande steunmaatregelen.

 

Het opvangcentrum ligt in Vorst. In een lichte en ruime omgeving kunnen maximaal 12 jongeren terecht (er zijn ook twee plaatsen voor noodopvang). Ze kunnen er enkele nachten tot zes maanden verblijven, afhankelijk van de mate waarin de jongeren openstaan voor de aangeboden begeleiding. Het is de bedoeling om in hun basisbehoeften te voorzien: een bed, een douche, warme maaltijden, een kluisje voor hun spullen, toegang tot internet. Op die manier vinden ze bij ons een eerste ankerpunt waar ze zich veilig kunnen voelen. De ambities van het project reiken echter verder via een individuele psychosociale en medische opvolging door een team van 18 medewerkers die een specifieke opleiding tot jongerenbegeleider volgden.

 

Het Lamaproject zal zich vooral toeleggen op het begeleiden van jongeren met een verslavingsproblematiek. Verschillende kernpartners werken aan het project mee om de NBMV naar het centrum door te verwijzen: de preventiediensten van de gemeenten in de buurt van het Zuidstation, SOS Jongeren, Macadam, DoucheFLUX, Fedasil en de dienst Voogdij.

 

Sinds enkele jaren trekt de aanwezigheid van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) rond het Zuidstation en in de buurgemeenten de aandacht van de autoriteiten, verenigingen en buurtbewoners. Die kansarme jongeren, bestempeld als NBMV die een zwervend bestaan leiden, worden aan hun lot overgelaten terwijl ze vaak kampen met psychische problemen, risicogedrag vertonen en verslaafd raken. Dat maakt hen bijzonder kwetsbaar en tot makkelijke slachtoffers van elke vorm van uitbuiting. Omwille van de toenemende aanwezigheid van NBMV in de Brusselse straten, drongen heel wat actoren (de gemeenten van Brussel-Stad, Sint-Gillis en Anderlecht, verenigingen, hulpverleners en bewoners van de wijken waar de jongeren opduiken) aan op gepaste en menselijke structurele maatregelen. Samusocial werd gevraagd een multidisciplinair programma op te zetten en op te volgen ten behoeve van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen die op straat leven.

 

'Al te vaak worden die straatkinderen door de overheid repressief benaderd, waardoor ze nóg sneller gemarginaliseerd raken. Dit project wil het paradigma veranderen via een holistische begeleiding die rekening houdt met de moeilijke situatie die ze meemaakten én hun verlangens. Door de jongeren op een geschiktere plek op te vangen, hopen we ook de spanning rond het Zuidstation te milderen en de sociale samenhang en het veiligheidsgevoel bij de buurtbewoners te versterken.' Sébastien Roy, Directeur-Generaal van Samusocial.

 

Contact: Thaïssa Barez - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - centrumverantwoordelijke.

 

Met vriendelijke groeten,

Het team van Bruss'help

 

Afdrukken