Veelgestelde vragen Covid-19

Gelieve kennis te nemen van onze laatste omzendbrief 6 (06/11/2020) alvorens onze vaak gestelde vragen te consulteren (laatste update 23/12/2020). Veranderingen m.b.t. vorige omzendbrieven:

Veranderingen sinds deze omzendbrief:

Bruss’help verzoekt alle structuren om er alles aan te doen om hun publiek te kunnen blijven helpen én om tegelijk maximaal in te zetten op bescherming en preventie. De strijd tegen het virus kan alleen gewonnen worden met een gecombineerde aanpak: zowel het in acht nemen van hygiëne- en beschermingsmaatregelen, goede contact- en bronopsporing, afzondering wanneer nodig, enz.

 

Veelgestelde vragen

Telefonische beschikbaarheid

‘Mobile Testing Team’

Toegang tot zorg voor mensen zonder verblijfsvergunning

Maskers

Gebruik van de sas – Onthaal van nieuwe bewoners in uw opvanghuis

Overnachtingen buitenshuis in een opvanghuis

Vaccinatie

Personeel

Overzicht van hulpmiddelen

 

Telefonische beschikbaarheid

De cel oriëntatie van Bruss’help is enkel beschikbaar voor professionals van de sector, via telefoon 02 880 86 89 en via het adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De cel focust op Covid op dit moment:

Huidige openingsuren
Maandag – dinsdag : 9u tot 12u30 en 13u30 tot 17u
Woensdag : 9h tot 12u30 en van 16u tot 17u* (enkel voor Covid, na de teamvergadering)
Donderdag – vrijdag : 9u tot 12u30 en 13u30 tot 17u

Van vrijdag 19u tot maandag 9u: hulp via de Brusselse Medische Wacht voor een consultatie via telefoon, 02 201 22 22 of 1733.

De berichten op het antwoordapparaat zullen behandeld worden zodra de permanentie opent (in functie van de prioriteiten). Indien u op voorhand problemen vermoedt met dit uurrooster, contacteer dan: Pierre Démotier, coördinatie doorverwijzingen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0476 95 12 88.

Indien u achteraf problemen ondervindt bij een doorverwijzing (vertraging, onbeschikbaarheid ondanks ons engagement, enz.), graag hier schriftelijk melding van maken aan Pierre Démotier, Frank Vanbiervliet en François Bertrand.

‘Mobile Testing Team’

Hierbij een gedetailleerd en actueel overzicht van het mobiele testaanbod, dat ook gratis PCR testen aanbiedt alsook doorverwijzing naar quarantaine voor mensen die naar een onthaaltehuis willen. Alsook een medisch schema m.b.t. het functioneren van de bus (in het Frans).

Belangrijke toevoeging m.b.t. het bericht aan artsen: een PCR test wordt voorgesteld indien de antigenische sneltest negatief blijkt – het project is ook toegankelijk voor symptomatische personen of mensen die vrezen een hoog-risico contact te hebben gehad, zonder voorschrift.

Indien u geen voorschrift heeft voor een gebruiker, bel dan naar de cel doorverwijzingen van Bruss’help voor ondersteuning.

Opgepast, de bus is niet dagelijks aanwezig gedurende de eindejaasperiode. Zonder afspraak maar mogelijkheid om de coördinator van Croix-Rouge ter plaatste te bereiken, van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u: Aurélien Smolders, 0475 77 08 64, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Toegang tot zorg voor mensen zonder verblijfsvergunning

De afwezigheid van Dringende Medische Hulp / medische kaart hoeft geen rem te zijn op de toegang tot Covid zorg:

Maskers

Het dragen van een masker in de publieke ruimte van het hele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is nog steeds verplicht. Hierbij een affiche van het Gewest die deze verplichting toelicht.

De Brusselse overheid vraagt aan de instellingen om hun eigen strategische stock aan maskers (voor één maand reserve) op te slaan via aankopen op de privé markt.

Een beperkt aanbod chirurgische en linnen maskers (Iriscare) is wel beschikbaar voor gebruikers op straat en bijzonder kwetsbare bevolkingsgroepen. Bruss’help wacht op een antwoord of deze stock al dan niet beschikbaar zal blijven doorheen 2021.

Aan de instellingen wordt aangeraden om chirurgische maskers te verdelen voor het personeel, en chirurgische of stoffen (dubbele laag) maskers voor gebruikers / begunstigden / bewoners in functie van de mogelijkheden om maskers te reinigen.

Dank om ons eventuele bevoorradingsproblemen te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Gebruik van de sas – onthaal van nieuwe bewoners in ‘stabiele’ opvangstructuren

Erkende opvangstructuren worden uitgenodigd om de keuze zoals genoteerd in hun actieplan te blijven respecteren.

Verduidelijking m.b.t. omzendbrief 6: in de mate van het mogelijke is het wenselijk om een gezondheidswerker te betrekken in het proces van het onthaal van nieuwe bewoners, om volgende redenen:

Het is echter niet mogelijk voor elke gebruiker om meteen medisch advies te krijgen:

In de mate van het mogelijke wordt gevraagd om rekening te houden met de aanbevelingen die de doorverwijzingen vergemakkelijken, beschreven in omzendbrief 6. Hierbij een flyer die beide afzonderingscentra beschrijft (alleenstaande mannen in Hotel Galia, vrouwen en families in Hotel Saint-Nicolas. Ook beschikbaar in het Engels en het Arabisch.

Kan men als onthaaltehuis nog overnachtingen buitenshuis toelaten?

Verschillende factoren moeten in rekening gebracht worden:

We nodigen de structuren uit om hun politiek kenbaar te maken. Aarzel niet om raad te vragen aan uw referentiearts of andere diensten vermeld in de circulaire.

Vaccinatie

Zowel dak- en thuislozen als het personeel van de sector worden beschouwd als één van de prioritaire groepen. De medische autoriteiten bereiden overleg met elke sector voor (o.a. met de actoren van de medische werkgroep). Binnen onze sector zal vaccinatie waarschijnlijk starten voor de zomer. Er zijn echter nog heel wat onbekende elementen, o.a. diegenen die van interfederaal overleg afhangen. We komen zo snel mogelijk bij u terug met meer concreet nieuws.

Personeel

Hoe bereid ik me best voor op volgende golven als werkgever?

We nodigen werkgevers uit om zich op de volgende bronnen te raadplegen:

 

Overzicht van hulpmiddelen

https://www.info-coronavirus.be/nl/ en in het bijzonder de referentiedocumenten die het Gewest in 33 talen beschikbaar heeft gesteld, https://www.info-coronavirus.be/en/translation

https://coronavirus.brussels/


Hulpmiddelen in de zorg van kwetsbare groepen van AZG, https://www.covid-resources.msf.be/vulnerablepopulation

 

Straatverplegers, video over het correct gebruik van maskers, https://www.youtube.com/watch?v=qJbw1D9MloM&t=2s

 

Flyer van Question Santé (in het Frans) m.b.t. contactopvolging, https://questionsante.org/assets/files/BSI/bxlsante38_bd.pdf

 

Het rijk gevulde gedeelte ‘Corona - informatie voor kwetsbare groepen’ vanuit het loco-regionaal gezondheidsoverleg, https://vlaamse-logos.be/content/corona-informatie-voor-kwetsbare-groepen

Afdrukken