02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

Pano Actu

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Cover & SubLink projecten

Met veel plezier presenteren we de onlangs gelanceerde projecten Cover en SubLink om dakloosheid in Brussel-Hoofdstad te bestrijden. Deze initiatieven, die gefinancierd worden door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (Cocom), versterken onze voortdurende inzet om dakloosheid een halt toe te roepen door de ontwikkeling van specifieke programma's.

 

Cover: Coördinatie, gezondheidsmonitoring & risicovermindering

Cover, dat in februari 2023 van start ging, is een sociaal en gezondheidsondersteuningsprogramma dat bedoeld is om risico's voor de volksgezondheid bij daklozen in het Brussels Gewest te voorkomen. Het biedt ondersteuning aan mensen die in noodopvang, kraakpanden of op straat leven, met als doel hen te helpen opnieuw stabiel te worden.

Het werk van Cover omvat het voorkomen van epidemieën en het verminderen van de risico's voor daklozen. Dit omvat maatregelen zoals het vergroten van het gezondheidsbewustzijn, het opzetten van hygiënefaciliteiten en het bieden van ondersteuning bij het zoeken naar medische zorg. Eric Husson, directeur van het Lama Project, legt uit dat dit ook gezondheidsadvies kan inhouden, toegang tot schone consumptieapparatuur voor drugsgebruikers, of werken met gemeenschappen in het kraakpand.

De nadruk ligt op geïndividualiseerde ondersteuning voor mensen, inclusief kwesties met betrekking tot sociale rechten, gezondheidszorg en psychologische ondersteuning. 90% van de mensen die door de Cover-teams worden ondersteund, hebben verslavings- en geestelijke gezondheidsproblemen.

Cover is een samenwerking tussen Projet Lama en New Samusocial. De teams werken overal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in erkende instellingen, in informele settings zoals kraakpanden, op straat, in instellingen en bij de mensen thuis die ze ondersteunen. De aanpak wordt gekenmerkt door een allesomvattende, multidisciplinaire zorg, mobilisatie van lokale actoren rond de kraakpanden en een systematische rapportering van de waarnemingen op het terrein in samenwerking met Bruss'help.

 

Het SubLink-project

SubLink werd in 2023 opgericht als reactie op de bezorgdheid van de MIVB over het stijgende aantal daklozen op haar netwerk, waarvan een aanzienlijk deel afhankelijk was. Het project is ontstaan uit een samenwerking tussen vier instellingen: Lama vzw (met de teams Cover en Artha), New Samusocial, Transit vzw en DIOGÈNES vzw, ondersteund door Bruss'help.

Het doel van dit initiatief is om innovatieve ondersteuning en oplossingen te bieden aan daklozen in de Brusselse metrostations. In eerste instantie gericht op de Naamse Poort, is SubLINK nu uitgebreid naar elf stations en twee NMBS-stations.

SubLink is een tastbaar bewijs van wat we samen kunnen bereiken om de meest kwetsbaren in onze samenleving te helpen. Dit project verrijkt ook de sectoroverschrijdende samenwerking van Bruss'help op het terrein, dankzij de toegewijde inzet van onze nieuwe consulent, Magali Pratte (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

De teams hadden de gelegenheid om te praten met de coördinatoren van het Assore-project in Parijs, dat 3 jaar geleden werd gelanceerd in het kader van het crackcocaïneplan en nu inspirerende resultaten laat zien (600 mensen gehuisvest gedurende het hele jaar). Deze vergadering zal stof tot nadenken bieden voor de verschillende betrokken actoren, met het oog op de co-constructie van dit vernieuwende project, dat zal worden geïnspireerd door succesverhalen van hier en elders, terwijl de aanwezige sterke punten worden gesublimeerd en rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van de Brusselse regio.

We kijken ernaar uit om u op de hoogte te houden van de voortgang van deze twee projecten en de successen te delen die uit deze gezamenlijke initiatieven zullen voortvloeien. Meer gedetailleerde mededelingen over deze projecten zijn gepland voor september.

Afdrukken E-mailadres