02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

Pano Actu

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Telling van daklozen: een collectieve mobilisatie versterkt door de betrokkenheid van de overheid.

Op 6 november 2024 zal Bruss'help de 8e editie organiseren van de telling van dak- en thuisloze personen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit evenement steunt op een massale en gecoördineerde mobilisatie van sociale hulporganisaties, maar ook op de betrokkenheid van talrijke publieke en private partners.

 

De telling, die om de twee jaar plaatsvindt, heeft als doel representatieve gegevens te verzamelen over dakloosheid in het Brussels Gewest. Daartoe mobiliseert de telling een breed scala aan actoren en profiteert ze onder andere van de massale deelname van de overheid, die een minder zichtbare maar even cruciale rol speelt bij het verzamelen van gegevens. Ontdek hoe de OCMW’s, preventiediensten van gemeenten, buurtpolitie, de MIVB, NMBS, Leefmilieu Brussel en de voornaamste parkeerverenigingen samenwerken met Bruss'help om kwalitatieve gegevens te verzamelen op de avond van de telling. Voor de editie van 2024 is het doel om deze participatie te versterken door het netwerk van betrokken actoren verder uit te breiden.

De betrokkenheid van de overheid: een essentiële steun

Tijdens de telling spelen de preventiediensten van de gemeenten een sleutelrol bij het verzamelen van kwantitatieve gegevens. Samen met de organisaties uit de sector werken zij mee aan het in kaart brengen van de plekken waar daklozen zich ophouden in hun respectieve zones, zowel voorafgaand aan het evenement als bij het dekken van deze zones op de avond van de telling. Hun inzet zorgt voor een compleet en samenhangend overzicht van het hele grondgebied.

De deelname van partners zoals de MIVB, NMBS, Leefmilieu Brussel en parkeerverenigingen vergemakkelijkt het tellen van mensen in treinstations, metrostations en andere openbare infrastructuren die vaak moeilijk toegankelijk zijn. Deze bijdragen zijn cruciaal om het bereik van de actie uit te breiden en ervoor te zorgen dat de gegevensverzameling zo volledig mogelijk is.

Daarnaast leveren de OCMW's een essentiële bijdrage door te helpen met het invullen van vragenlijsten over dakloze personen die zij begeleiden. Deze vragenlijsten, ingevuld door opvangdiensten en de OCMW's zelf, helpen om een beter begrip te krijgen van de trajecten en behoeften van daklozen.

Deze complementaire aanpak werd voor het eerst in 2022 gelanceerd als een proefproject, waarbij 42 organisaties, waaronder 14 OCMW's, deelnamen aan het invullen van de vragenlijsten. Dit jaar is een belangrijk doel om de kwalitatieve gegevens over de profielen en trajecten van dakloze personen te verfijnen, door de gegevensverzameling via de vragenlijsten uit te breiden. Verwacht wordt dat 18 van de 19 Brusselse OCMW's zullen deelnemen, naast de deelnemende opvangstructuren. Om de kwaliteit van de verzamelde gegevens te waarborgen, werd begin september een reeks trainingen georganiseerd voor maatschappelijk werkers van OCMW’s en opvangstructuren. Een handleiding en een FAQ werden opgesteld om de praktijken te harmoniseren en de gegevensverzameling zo goed mogelijk te begeleiden, met respect voor de ethiek en vertrouwelijkheid.

In 2024, een versterkte detectie voor een optimale dekking

Dit jaar sluit de buurtpolitie zich aan bij het systeem om te helpen bij het in kaart brengen van de plaatsen waar daklozen zich ophouden, voorafgaand aan de nacht van de telling. Hun bijdrage komt bovenop die van de gemeentelijke preventiediensten en mobiele teams om de kaart van de te bestrijken gebieden verder te verfijnen. Dankzij hun waarnemingen kan Bruss’help de verdeling van de vrijwilligers beter plannen en ervoor zorgen dat alle prioritaire zones worden bestreken. Deze coördinatie vooraf is essentieel om de nauwkeurigheid van de telling te maximaliseren.

 

Voor vragen of extra informatie, neem gerust contact met ons op via e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

4o

Afdrukken E-mailadres