02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Opvangcapaciteiten Samusocial: aanvullende informatie

Op 1 juni heeft de Samusocial, volgens haar jaarlijks actieplan en de opvangcapaciteit die door de jaarlijkse financiering wordt gedekt, tijdelijk 190 plaatsen gesloten (die tijdens de volgende winter opnieuw zullen worden geactiveerd).

Het gaat om twee centra die zijn geopend in hotels die tijdens de crisis van Covid-19 zijn gevorderd: een centrum voor gezinnen in de buurt van Brussel-Noord, waarvan de capaciteit is teruggebracht van 400 tot 250 plaatsen, en een ander centrum dat onderdak bood aan 70 vrouwen in de Lemonnierwijk sloot zijn deuren.

Een deel van de personen die in deze twee centra verbleven, is overgebracht naar de hotels en naar andere noodopvangvoorzieningen van Samusocial. De cel Doorverwijzing van Bruss'help stond in voor de overplaatsing van mensen naar de centra van het netwerk.

 

De vaststelling van prioritaire personen werd uitgevoerd door de medisch-psychosociale teams van New Samusocial op basis van kwetsbaarheidscriteria zoals leeftijd, medische situatie, psychologische kwetsbaarheid, enz. Vorige week is voor zoveel mogelijk mensen naar passende oplossingen gezocht (in samenwerking met de operatoren van de sector en Bruss'help).

800 mensen worden nog steeds elke dag opgevangen, waaronder 370 plaatsen voor gezinnen

Sinds 1 juni bieden 6 noodopvangcentra nog steeds een totale capaciteit van 800 plaatsen, d.w.z. 370 plaatsen voor gezinnen, 200 plaatsen voor alleenstaande vrouwen en 230 plaatsen voor alleenstaande mannen.

De omstandigheden waarin de mensen worden ondergebracht (gedeeltelijk in hotels) zijn kwalitatiever dan in het verleden. In juni werken de diensten van Bruss’help aan een update van de operationele overeenkomsten met de hotels om het aantal doorverwijzingen naar duurzame oplossingen voor de mensen die er in 2021 verblijven, te maximaliseren.

Gezinnen op de dool: een voortdurend groeiend probleem

Sinds het uitbreken van de Covid-19-crisis op 15 maart 2020 heeft Samusocial meer dan 759 gezinnen gehuisvest (voorlopige cijfers per 15 mei 2021). Op 21 mei waren 148 gezinnen (524 personen) nog steeds ondergebracht in centra van New Samusocial, terwijl de overige 611 gezinnen zijn begeleid naar oplossingen om uit de noodsituatie te geraken.

In veel gevallen verwijst de situatie van de mensen naar een nationaal of zelfs Europees probleem. Een bepaald aantal gezinnen bevindt zich in een onregelmatige administratieve situatie (niet-Europeanen in een illegale situatie, Europese onderdanen zonder officieel adres en dus de facto in een onregelmatige situatie) waardoor het voor de teams New Samusocial moeilijk is om hun vooruitzichten te bieden op doorverwijzingen naar legale oplossingen om de straat te verlaten.

Alleenstaande vrouwen: nood aan gegarandeerde opvang en specifieke zorg

Alleenstaande vrouwen zijn in het bijzonder blootgesteld aan het risico van geweld en agressie. New Samusocial doet, in samenwerking met Bruss'help, haar uiterste best om een plaats te garanderen voor deze groep, die dus niet rechtstreeks getroffen wordt door de huidige sluiting van plaatsen.

Bovendien moeten vrouwen kunnen genieten van adequate opvang en ondersteuning in het kader van specifieke opvangvoorzieningen.

Alleenstaande mannen: vaak migranten zonder papieren zonder mogelijkheden om uit straat te geraken.

Alleenstaande mannen vormen de grootste groep op straat. Onder hen bevinden zich veel migranten zonder papieren voor wie de mogelijkheden om steun te krijgen bij het verlaten van de straat beperkt of onbestaande zijn. Het gebrek aan vooruitzichten op oplossingen voor deze groep maakt dat ze het meest getroffen worden door de verminderingen van de opvangcapaciteit.

Afdrukken E-mailadres