02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

Pano Actu

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Afsluiting van het Rights First project: een terugblik op een dag van uitwisselen en leren

Op 28 juni werd een uitwisselingsdag georganiseerd ter gelegenheid van het einde van het project Rights First, in samenwerking met het OCMW van de Stad Brussel, l'Îlot, HOBO, Samusocial, DIOGENES en Bruss'help, en met de medewerking van de Europese partners Sant Joan de Déu en Crisis. Het evenement bracht Brusselse en Europese belanghebbenden samen om de resultaten en de lessen van dit ambitieuze project te bespreken.

Geschiedenis en opbouw van Rights First

20240628 ClotureRF   
Het project Rights First, dat medegefinancierd wordt door de Europese Commissie en COCOM, is gebaseerd op de aanbeveling uit 2008 over de actieve inclusie van mensen die van de arbeidsmarkt zijn uitgesloten. Deze aanbeveling stelde een holistische aanpak voor, die financiële steun, een activeringsbeleid voor de arbeidsmarkt en toegang tot kwaliteitsdiensten combineert. Het doel was om duurzame, kwaliteitsvolle tewerkstelling te garanderen voor diegenen die konden werken, en voldoende middelen om een waardig leven te leiden voor diegenen die dat niet konden.

Kwantitatieve resultaten en innovaties

Het project Rights First heeft innovatieve en duurzame oplossingen geïmplementeerd om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van daklozen, met als doel hun sociale rechten te reactiveren, huisvestingsoplossingen te vinden en hen te re-integreren op de arbeidsmarkt. Tot de opmerkelijke resultaten behoorden 124 mensen die in 2023 interculturele coaching kregen, met specifieke interventies voor diverse bevolkingsgroepen (Roma, Roemenen, Polen, Bulgaren, Slowaken, Oekraïners). Daarnaast kregen 185 mensen individuele ondersteuning met significante resultaten op het gebied van medische zorg, toegang tot een geldige verblijfsstatus en sociale re-integratie.

Enkele van de behaalde resultaten:

  • Aan het begin van het project had 43% van de ondersteunde mensen geen geldig verblijfsdocument, vergeleken met 15% aan het einde van het project.
  • Het percentage mensen met toegang tot huisvesting (alle typen) steeg van 28% naar 55%.
  • Van slechts 3,1% van de mensen met een baan naar 17,6% in 2024.

Interventies van de dag

Om deze slotdag interactief te maken, hebben de partners een aantal externe presentaties gepland om hun conclusies te verrijken.

20240628 ClotureRF2

 

 

Een panel besprak de samenwerking tussen de publieke en private sector. Deze partnerschappen zijn essentieel geweest voor het vereenvoudigen van administratieve procedures, het vergemakkelijken van de toegang tot rechten en het bevorderen van sociale inclusie. De samenwerking met Actiris, uitzendbureaus en particuliere werkgevers werd in het bijzonder benadrukt als effectieve hefbomen voor de professionele integratie van daklozen.

 

 

De namiddag werd gekenmerkt door een inspirerende toespraak van een vertegenwoordiger van de Europese Commissie, gevolgd door een workshop over de beste praktijken die in het kader van Rights First werden ontwikkeld. Deze sessies boden de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, ideeën uit te wisselen en na te denken over de volgende stappen om de maatregelen in de nieuwe daklozenpreventiestrategie operationeel te maken.

Volgende stappen en strategieën

De discussies van de dag werden afgesloten met een reflectie over de volgende stappen: hoe kunnen de maatregelen in de nieuwe strategie voor de preventie van dakloosheid operationeel worden gemaakt, op basis van de ervaring van Rights First? Er werd benadrukt dat het, om te slagen, cruciaal is om de administratieve procedures te verbeteren, partnerschappen met publieke en private structuren te blijven versterken en innovatie aan te moedigen om duurzame oplossingen te vinden.

Conclusie

Het Rights First project heeft het belang aangetoond van een holistische aanpak om dakloosheid aan te pakken. Dankzij effectieve samenwerking, innovatieve oplossingen en voortdurende inzet is het mogelijk geweest om aanzienlijke vooruitgang te boeken. De behaalde resultaten zijn een bron van motivatie voor eerstelijnswerkers en een model van goede praktijken om de sociale inclusie van daklozen te vergemakkelijken. Door voort te bouwen op dit momentum, kunnen we hopen een einde te maken aan dakloosheid in Brussel en daarbuiten.

We danken alle partners en deelnemers voor hun waardevolle bijdrage en inzet voor dit transformatieve project.

 

Ontdek de holistische gids die het resultaat is van het Rights First project.

 

 

Alle verstrekte informatie geeft uitsluitend de mening van de auteur weer. De Europese Commissie is niet verantwoordelijk voor het gebruik van de informatie.

Afdrukken E-mailadres