Laetitia Delande en haar visie voor Bruss'help: onze nieuwe Directrice deelt haar ervaringen van de eerste maanden aan het hoofd van de organisatie.
Gepost in Bruss'help nieuws
Na haar aankomst aan het hoofd van Bruss'help deelt Laetitia Delande haar visie en ambities voor onze regionale organisatie. Sinds haar komst op 15 juli heeft Laetitia de fakkel overgenomen van François Bertrand, waarbij ze een rijke ervaring en een diep engagement voor sociale kwesties meebrengt. In dit interview blikt ze terug op haar eerste indrukken, haar prioriteiten voor Bruss'help, de uitdagingen die ze wil aangaan en de innovaties die ze voor ogen heeft om beter in te spelen op de behoeften van dakloze en slecht gehuisveste mensen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Samen verkennen we hoe Laetitia van plan is om de missie van Bruss'help te versterken, in samenwerking met rechthebbenden, de overheden en professionals uit de sector, voor een meer inclusieve en solidaire samenleving.
Laetitia, na zes jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de vzw Les Frangines, een opvang- en huisvestingscentrum voor vrouwen in Namen, bent u nu sinds enkele weken de directeur van Bruss'help. Wat motiveerde u om de overstap te maken naar een Brusselse regionale organisatie, en hoe beïnvloedt uw eerdere ervaring uw huidige aanpak bij Bruss'help?
Laetitia: Mijn loopbaan heeft me door verschillende sectoren geleid, van verkeersveiligheid en stadsplanning tot sociale actie. Elke ervaring heeft me geleerd hoe belangrijk het is om in te spelen op de specifieke behoeften van elke kwetsbaarheid, maar ook de kracht van samenwerking om duurzame oplossingen te vinden. Bij de vzw Les Frangines, waar ik zes jaar heb gewerkt, heb ik gezien hoe vrouwen in kwetsbare situaties met meervoudige problemen worden geconfronteerd. Daar heb ik een grote gevoeligheid ontwikkeld voor gendergerelateerde armoede, en begrepen dat oplossingen alleen kunnen worden gevonden in overleg met alle betrokken partijen.
Toen de Raad van Bestuur van Bruss'help mij voorstelde om de leiding te nemen, zag ik dit als een geweldige kans om deze waarden van overleg en lange termijn naar een regionaal niveau te brengen. Bruss'help is een nog jonge organisatie, maar heeft zich een centrale rol weten te verwerven in de coördinatie van de daklozenzorg in Brussel, en dat in een context van opeenvolgende crisissen. Ik dacht dat dit het ideale moment was om bij te dragen aan het versterken van wat al goed werkt, terwijl ik mijn ervaring en visie voor de komende jaren toevoeg.
Voor mij is het leiden van Bruss'help zowel een uitdaging als een logische voortzetting. Een uitdaging, omdat Brussel een complexe regio is, met zijn eigen specificiteiten en uitdagingen. Maar het is ook een voortzetting van mijn carrière, omdat ik nog steeds gedreven word door dezelfde ambitie: het samen zoeken naar duurzame oplossingen met alle betrokken partijen, in een geest van inclusie en solidariteit.
Sinds uw aankomst, welke prioriteiten zijn naar voren gekomen en hoe komen deze tot uiting in uw dagelijkse werkzaamheden aan het hoofd van Bruss'help?
Laetitia: Vanaf mijn eerste dagen bij Bruss'help vond ik het essentieel om me volledig onder te dompelen in de realiteit van de organisatie, haar missies en waarden. Mijn onmiddellijke prioriteiten waren het stabiliseren van het team en het versterken van onze interne organisatie. Een solide structuur is de voorwaarde om rustig na te kunnen denken over onze rol en missies in de sector. Dit houdt in dat we onze competenties versterken, de processen verduidelijken en een werkomgeving creëren die samenwerking en innovatie bevordert.
Dagelijks betekent dit dat ik vooral de bestaande fundamenten wil consolideren. Ik heb ook tijd willen vrijmaken om onze partnerorganisaties en institutionele partners te ontmoeten om beter te begrijpen wat hun verwachtingen zijn en hoe zij Bruss'help zien. Deze uitwisselingen voeden al onze strategische reflectie en zullen ons helpen om onze acties beter af te stemmen op de werkelijke behoeften van de sector.
Voorlopig gaat het er vooral om de continuïteit van onze huidige acties te waarborgen, terwijl we de basis leggen voor een toekomstige strategische herpositionering. We moeten een balans vinden tussen het beheren van de dagelijkse urgenties en de voorbereiding op de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat deze consolidatiefase essentieel is voor Bruss'help om de komende jaren op een coherente en effectieve manier te evolueren.
Hoe heeft uw visie voor Bruss'help zich sinds uw aankomst ontwikkeld? Wat zijn de grote lijnen die u aan de organisatie wilt geven?
Laetitia: Al snel voelde ik de behoefte om een diepere reflectie te voeren over de rol van Bruss'help in de sector en de betekenis van ons werk. De organisatie, nog jong, heeft sinds haar oprichting vele uitdagingen het hoofd moeten bieden. Ze heeft een waardevolle aanpassingsvermogen ontwikkeld, maar het is nu tijd om wat afstand te nemen en onze missies en waarden in vraag te stellen om ze in lijn te brengen met de huidige en toekomstige behoeften.
We zijn begonnen met deze middellangetermijnreflectie over de betekenis van onze missie, met als doel deze af te stemmen op de huidige en toekomstige behoeften. Mijn doel is om onze visie voor Bruss'help te verfijnen, gebaseerd op wat al is opgebouwd, maar open te blijven voor de nodige aanpassingen. We moeten onze rol als coördinator en facilitator versterken, door een meer gestructureerd kader te creëren voor onze acties, terwijl we flexibel en reactief blijven ten opzichte van de veranderingen op het terrein.
De belangrijkste richtingen die ik aan de organisatie wil geven, zijn gebaseerd op twee hoofdlijnen: enerzijds het verduidelijken en versterken van onze coördinerende en faciliterende rol binnen de sector; anderzijds actief deelnemen aan het ontwikkelen van structurele oplossingen om dakloosheid te beëindigen. Het gaat er niet alleen om de noodsituatie te beheren, maar om onze langetermijnvisie tot leven te brengen, in samenwerking met alle betrokken partijen. Het is een delicate balans tussen het waarderen van onze verworvenheden en het zoeken naar nieuwe wegen om onze missie beter te vervullen.
U hebt sinds uw aantreden al enkele strategische partners ontmoet. Hoe hebben de eerste feedbacks van het terrein uw aanpak voor Bruss'help beïnvloed? Hebben deze uitwisselingen uw visie op intersectorale samenwerkingen veranderd of versterkt, en ziet u bijzonder veelbelovende partnerschappen voor de toekomst van de organisatie?
Laetitia: De feedback die ik sinds mijn aankomst heb ontvangen van onze teams en strategische partners heeft me een duidelijker beeld gegeven van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Ze hebben me doen inzien hoe belangrijk het is om de perspectieven te integreren van degenen die dagelijks op het terrein werken. Dit heeft me gesterkt in het idee dat onze strategie dynamisch moet zijn en geworteld in de realiteit van de mensen die we ondersteunen.
De uitwisselingen met onze partners hebben niet alleen mijn visie op intersectorale samenwerking versterkt, maar ze hebben ook nieuwe wegen geopend voor innovatieve partnerschappen. Ik geloof sterk dat het succes van Bruss'help afhangt van onze capaciteit om sterke banden te smeden met andere actoren, of ze nu publiek of privé zijn. Het dispatching-project, bijvoorbeeld, past perfect in deze dynamiek, omdat het op termijn zal helpen om mensen beter naar passende oplossingen te leiden en onze collectieve efficiëntie te versterken. Evenzo hebben duurzame huisvestingsprojecten ook strategische partnerschappen nodig om volledig effectief te zijn en innovatieve mechanismen te ondersteunen.
Als u naar de toekomst kijkt, wat zijn uw verwachtingen en ambities voor Bruss'help? Hoe ziet u een Brussels Hoofdstedelijk Gewest zonder dakloosheid?
Laetitia: Wanneer ik naar de toekomst kijk, zijn mijn verwachtingen en ambities voor Bruss'help duidelijk: ik wil dat we een echte motor van verandering worden in de strijd tegen dakloosheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit vereist een versterking van onze acties en missies, maar ook een dynamiek van gezamenlijke creatie met alle betrokken actoren.
Ik droom van een regio waar iedereen toegang heeft tot stabiele huisvesting en de juiste begeleiding krijgt. Om dit te bereiken, moeten we blijven samenwerken, innoveren en onze praktijken heroverwegen. Dit vereist ook de steun van de overheden, die essentieel zijn om de nodige middelen te mobiliseren en een wettelijk kader te creëren dat bevorderlijk is voor deze veranderingen. Het Masterplan dat we samen hebben opgebouwd, moet dienen als basis voor deze transformaties, en het is van cruciaal belang om open te blijven voor de nodige aanpassingen, afhankelijk van opkomende behoeften en feedback van het terrein. Door nauw samen te werken, ben ik ervan overtuigd dat we onze visie kunnen omzetten in realiteit en kunnen bijdragen aan een meer inclusieve en solidaire samenleving.