CIN-advies over de financieringszekerheid voor 2025
Deze week heeft ons Comité voor Noodhulp en Inclusie (CIN) een formeel waarschuwingsadvies uitgebracht aan de autoriteiten, waarin het de dringende noodzaak benadrukt om de financiering voor het jaar 2025 veilig te stellen. Deze situatie vormt namelijk een groot risico voor talrijke terreinorganisaties in Brussel en bedreigt de continuïteit van essentiële diensten.
Terwijl het jaar 2024 ten einde loopt, worden verschillende organisaties in de sector geconfronteerd met onzekerheid over de beschikbare financiële middelen voor hun activiteiten. Dit dwingt hen tot kritieke keuzes: hun activiteiten voortzetten zonder financiële garanties of drastische capaciteitsverminderingen plannen, wat directe gevolgen heeft voor de kwetsbare personen die ze ondersteunen.
Deze situatie betreft met name de facultatieve subsidies, die tal van projecten op het gebied van begeleiding, opvang en huisvesting ondersteunen. Het veroorzaakt instabiliteit die de planning van activiteiten en de continuïteit van de diensten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondermijnt. Tot op heden is er geen garantie gegeven over de verlenging van deze subsidies in 2025.
Het CIN waarschuwt voor het dilemma waarmee de betrokken organisaties worden geconfronteerd:
- Verhoogd financieel risico voor de structuren: Sommige organisaties nemen het risico om contracten te behouden zonder budgettaire garantie, wat hun liquiditeit en levensvatbaarheid in gevaar brengt.
- Ontslag van personeel: Bij gebrek aan financiële zekerheid hebben andere organisaties geen andere keuze dan hun personeel te ontslaan, waardoor de kwaliteit en continuïteit van de diensten aan dak- en thuislozen of mensen in armoede in gevaar komt.
Het comité benadrukt ook dat, vanaf 1 januari 2025, indien er geen budgettaire maatregelen worden genomen:
- Meer dan 2.000 noodopvangplaatsen die worden gefinancierd in het kader van de "Brussels Deal" mogelijk zullen verdwijnen. Dit verlies zou leiden tot een verhoogde druk op noodopvang- en ziekenhuisstructuren, een verergering van zichtbare armoede in de publieke ruimte en een ondraagbare belasting van de sociale en gezondheidsdiensten.
- Belangrijke projecten, zoals Housing First-diensten, thuisbegeleiding of innovatieve projecten voor straatbegeleiding en huisvesting voor kwetsbare personen, ook in gevaar zouden kunnen komen.
In deze context roept het CIN de autoriteiten op om snel actie te ondernemen door budgettaire richtlijnen te bevestigen en onderbrekingen in de programma’s midden in de winter te voorkomen. Het comité dringt tevens aan op open gesprekken met beleidsmakers om de continuïteit van de acties van terreinorganisaties en de bescherming van de meest kwetsbare personen te waarborgen.
Voor meer informatie kunt u het volledige advies hier raadplegen.