02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Beste partners,

 

Midden februari lanceerde Samusocial een nieuw systeem voor het toewijzen van opvangplaatsen via de telefoonpermanentie. Ter herinnering, het gratis nummer 0800 99 340 blijft het belangrijkste toegangspunt voor aanvragen van opvang, aangevuld met een webapp (0800.samusocial.be). Een willekeurig selectiesysteem zorgt ervoor dat iedereen een gelijke kans heeft op een plaats. Hoewel dit systeem het tekort aan opvangplaatsen niet oplost, zorgt het wel voor meer rechtvaardigheid en een betere dienstverlening. 

 

We zijn nu twee maanden verder, laten we samen even stilstaan: hoe beoordeelt u de manier waarop van deze nieuwe telefoonpermanentie werkt?

 

Met het oog op voortdurende verbetering wil Samusocial u opnieuw de kans geven om uw mening te uiten: hoewel de algemene principes van het systeem voor de lange termijn ontworpen zijn, wil men er zeker van zijn dat dit nieuwe systeem zo goed mogelijk aan uw verwachtingen en realiteit voldoet. Daarom blijft men luisteren en openstaan voor eventuele verbeteringen. Tegelijkertijd verzamelt men ook feedback van de mensen die hun diensten gebruiken, via praatgroepen in de centra en een vragenlijst die hen ter beschikking wordt gesteld.

 

Samusocial rekent op uw deelname aan deze evaluatie (die slechts een paar minuten van uw tijd in beslag neemt)!

 

Met vriendelijke groet,
Het team van Bruss'help

Afdrukken E-mailadres

Beste partners,

 

Sinds de goedkeuring van het Masterplan voor het beëindigen van dakloosheid geeft Bruss'help stap voor stap vorm aan deze globale strategie via de uitvoering van een reeks prioritaire maatregelen. Eén daarvan, maatregel 6, beoogt de actualisering van het samenwerkingsprotocol tussen de FOD Justitie, de gemeenschapsadministraties voor hulp aan justitiabelen en Vivalis, met als ruimer doel het voorkomen van dakloosheid bij mensen die de gevangenis verlaten.

 

Rond dit thema werd een overlegproces opgestart met vertegenwoordigers van de gevangenissector, de sector hulp aan justitiabelen en opvanghuizen. Een eerste verkennende bijeenkomst is binnenkort gepland met de FIDEX en verschillende betrokken organisaties. Dit initiatief wil de bestaande praktijken, noden en obstakels beter in kaart brengen en tegelijk een overzicht schetsen van de beschikbare middelen en actoren.

 

Bent u betrokken bij deze problematiek of wenst u een ervaring, initiatief of nood te delen in verband met dit thema? Neem dan gerust contact op met Pierre-Yves Lux (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Uw input zal bijdragen aan de denkoefening en aan de opbouw van een netwerk van betrokken of geïnteresseerde actoren.

 

Bedankt voor uw aandacht en uw inzet,
Het Bruss’help-team

Afdrukken E-mailadres

Beste partners,

 

Op maandag 28 april opent Samusocial - in samenwerking met een aantal partners - een opvangcentrum voor NBMV die op straat leven. Die veilige plek maakt een welwillende en holistische begeleiding mogelijk van de doelgroep die een moeilijke weg aflegde, maar die omwille van dat specifieke profiel geen toegang heeft tot de bestaande steunmaatregelen.

 

Het opvangcentrum ligt in Vorst. In een lichte en ruime omgeving kunnen maximaal 12 jongeren terecht (er zijn ook twee plaatsen voor noodopvang). Ze kunnen er enkele nachten tot zes maanden verblijven, afhankelijk van de mate waarin de jongeren openstaan voor de aangeboden begeleiding. Het is de bedoeling om in hun basisbehoeften te voorzien: een bed, een douche, warme maaltijden, een kluisje voor hun spullen, toegang tot internet. Op die manier vinden ze bij ons een eerste ankerpunt waar ze zich veilig kunnen voelen. De ambities van het project reiken echter verder via een individuele psychosociale en medische opvolging door een team van 18 medewerkers die een specifieke opleiding tot jongerenbegeleider volgden.

 

Het Lamaproject zal zich vooral toeleggen op het begeleiden van jongeren met een verslavingsproblematiek. Verschillende kernpartners werken aan het project mee om de NBMV naar het centrum door te verwijzen: de preventiediensten van de gemeenten in de buurt van het Zuidstation, SOS Jongeren, Macadam, DoucheFLUX, Fedasil en de dienst Voogdij.

 

Sinds enkele jaren trekt de aanwezigheid van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) rond het Zuidstation en in de buurgemeenten de aandacht van de autoriteiten, verenigingen en buurtbewoners. Die kansarme jongeren, bestempeld als NBMV die een zwervend bestaan leiden, worden aan hun lot overgelaten terwijl ze vaak kampen met psychische problemen, risicogedrag vertonen en verslaafd raken. Dat maakt hen bijzonder kwetsbaar en tot makkelijke slachtoffers van elke vorm van uitbuiting. Omwille van de toenemende aanwezigheid van NBMV in de Brusselse straten, drongen heel wat actoren (de gemeenten van Brussel-Stad, Sint-Gillis en Anderlecht, verenigingen, hulpverleners en bewoners van de wijken waar de jongeren opduiken) aan op gepaste en menselijke structurele maatregelen. Samusocial werd gevraagd een multidisciplinair programma op te zetten en op te volgen ten behoeve van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen die op straat leven.

 

'Al te vaak worden die straatkinderen door de overheid repressief benaderd, waardoor ze nóg sneller gemarginaliseerd raken. Dit project wil het paradigma veranderen via een holistische begeleiding die rekening houdt met de moeilijke situatie die ze meemaakten én hun verlangens. Door de jongeren op een geschiktere plek op te vangen, hopen we ook de spanning rond het Zuidstation te milderen en de sociale samenhang en het veiligheidsgevoel bij de buurtbewoners te versterken.' Sébastien Roy, Directeur-Generaal van Samusocial.

 

Contact: Thaïssa Barez - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - centrumverantwoordelijke.

 

Met vriendelijke groeten,

Het team van Bruss'help

 

Afdrukken E-mailadres

Beste partners,

 

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe organiseert, op initiatief van de Jeugdraad, een solidariteitsactie ten voordele van dakloze mensen.

 

In het kader van dit project bereiden leerlingen van het zesde leerjaar, die zich concreet willen inzetten tegen sociale uitsluiting, geschenkdozen voor met basisbehoeften (nieuwe onderkleding, hygiëneproducten, houdbare voeding) om mensen in een kwetsbare situatie te ondersteunen.

 

De organisatoren zijn momenteel op zoek naar een of meerdere verenigingen die actief zijn op het gebied van dakloosheid, en die deze dozen kunnen ontvangen en de herverdeling ervan kunnen verzekeren, rekening houdend met hun doelgroep en de realiteit ter plaatse.

 

📩 Als u geïnteresseerd bent of vragen heeft, neem dan rechtstreeks contact op met mevrouw Asma Cherkaoui : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Met vriendelijke groeten,

Het team van Bruss'help

Afdrukken E-mailadres

Beste partners,  

 

Wij herinneren u eraan dat vzw Straatverplegers een opleiding aanbiedt voor zorgprofessionals, maatschappelijk werkers en iedereen die betrokken is bij de begeleiding van kwetsbare personen.

 

Sinds 2009 behandelt deze opleiding essentiële thema’s zoals de uitdagingen rond hygiëne bij kwetsbare bevolkingsgroepen, aangepaste praktijken voor daklozen en strategieën voor preventie en begeleiding.

 

📅 Data: 5 en 19 juni 2025
📍 Locatie: Brussel
⏳ Duur: 2 dagen
✍️ Inschrijven: https://www.infirmiersderue.be/nl/node/170

 

Voor meer informatie of om communicatiemateriaal te ontvangen, kan u het team contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op het nummer 04/72.71.01.72.

 

Met vriendelijke groet,
Het Bruss'help-team

Afdrukken E-mailadres