02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Activering van het 'Extreem Koud' plan voor daklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Beste partners,

 

Naar aanleiding van de verwachte drastische daling van de temperaturen in de komende dagen, zal Bruss'help, in overleg met de kabinetten, het plan "Extreem Koud" activeren op maandag 8 januari.

 

In het kader van dit plan zal er een noodvoorziening worden opgezet om extra opvangplaatsen te bieden, verdeeld via het gratis nummer van het Samusocial, "0800 99 340".

 

In totaal worden vanaf maandag 145 plaatsen geactiveerd: 120 plaatsen voor alleenstaande mannen en 25 plaatsen voor gezinnen. De oriëntatie van personen zal gebeuren via het gratis nummer van het Samusocial, "0800 99 340", met prioriteit voor kwetsbare personen: gezinnen en personen met kinderen, alleenstaande vrouwen, mannen en vrouwen met medische behoeften.

 

Het opvangcentrum voor gezinnen in Auderghem en het opvangcentrum voor alleenstaande mannen in Anderlecht, beheerd door het Samusocial, nemen deel aan dit initiatief, waar in totaal 45 plaatsen zijn geopend. Aan de andere kant opent het Rode Kruis van België een nieuw opvangcentrum in Anderlecht met een capaciteit van 100 plaatsen. Het betreft een onvoorwaardelijk opvangcentrum voor alle dakloze personen, 24 uur per dag geopend. De betrokken actoren zullen gedurende de implementatie van het plan waakzaam blijven voor de evolutie van de situatie om de meest kwetsbare personen te ondersteunen.

 

Bovendien hebben de partners van de transportmaatschappijen de volgende maatregelen gecommuniceerd aan Bruss'help:

  • SNCB: handhaving van het openhouden van het Zuidstation bij temperaturen gelijk aan of lager dan 0 °C.
  • STIB: toestaan van zwervende personen in de stations (openbare niet-betaalde zones), zelfs buiten de exploitatie-uren, bij temperaturen gelijk aan of lager dan 0 °C.

 

De mobiele hulpteams zullen dag en nacht doorgaan met hun rondes in de straten van het Brussels Gewest om, binnen hun mogelijkheden, hulp te bieden aan de meest sociaal geïsoleerde personen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Het team van Bruss'help

 

[EDIT] : 10/01/2024 : Uitbreiding van het 'Extreme Koud' plan: een akkoord voor de opening van extra plaatsen

 

Afdrukken E-mailadres