02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

Pano Accueil NL

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Dakloosheid aanpakken via preventie, begeleiding en huisvesting

Bruss’Help is krachtens de ordonnantie van 14 juni 2018 (art. 62) belast met de coördinatie van noodhulpvoorzieningen en inschakelingsmaatregelen, evenals met het uitvoeren van studies en analyses over de problematiek van dakloosheid in Brussel.

Een actie-georiënteerd centrum: ons centrum, opgericht in 2019, verenigt Raadgevers die gespecialiseerd zijn in de studie van dak- en thuisloosheid, de coördinatie van projecten en globale interventievoorzieningen.

Meervoudige opdrachten: ondersteuning bij de planning, prognoses, ontwikkeling van een preventieve aanpak en begeleiding van de begunstigden naar duurzame oplossingen (toegang tot zorg, sociale rechten, huisvesting...).

We zijn een observatorium voor dak- en thuisloosheid: een documentatie- en onderzoekscentrum, dat een knooppunt is tussen de overheid en het maatschappelijk middenveld. Wij zijn gericht op "duurzame oplossingen en anticipatie".

 

  Onze visie  

 

Brusshelp commissies

Omzendbrieven - sector

Bruss’help roept de inschakelingsactoren op om nieuwe opnames in hun centra te behouden:

  • Via PCR test en afzondering;
  • Eigen afzonderingscapaciteit creëren of gebruiken;
  • Grondige medische evaluatie indien de structuur toegang heeft tot een arts;
  • Herstel van de sas voorzien op 22/02/21 ten laatste.

 

Afzondering van mensen die verdacht, positief of hoog-risico contact zijn vinden momenteel plaats in het Hotel Galia (AZG). Hierbij een flyer die het hotel beschrijft, in het Frans, Engels en Arabisch. Het hotel Saint-Nicolas is tijdelijk een noodopvangstructuur geworden (via gezamenlijke dispatching Bruss’help / New Samusocial). In functie van de epidemiologische context kan deze voorziening (gradueel) terug omgevormd worden tot isolatiecentrum. Covid-meldingen dienen nog steeds via Bruss’help te gebeuren.

De huidige context en het gebrek aan ruimte laten niet toe om de ‘sas’ functie te organiseren. Het is voorzien dat Artsen Zonder Grenzen verhuist naar een beter aangepaste site voor 22/02/21, wat zal toelaten om de ‘sas’ functie opnieuw te activeren.

Met betrekking tot de testen zijn volgende punten belangrijk:

1. De cel hygiëne van de GGC bevelen een PCR test aan alvorens iemand te onthalen in een collectieve opvangvoorziening, met afzondering in afwachting van het testresultaat:

  • Raadpleeg een huisarts om de PCR testmogelijkheden te kennen;
  • Indien u geen arts heeft, bel dan 1710;
  • De structuren die over een eigen quarantaine-capaciteit beschikken kunnen nieuwe bewoners onthalen in afwachting van een test;
  • Deze aanpak beperkt het risico op het importeren van het virus in de collectiviteit, maar niet helemaal. Bv. de aanpak is nutteloos indien een deel van de bewoners of van het personeel de voorzorgsmaatregelen niet naleeft.

2. Bruss’help beveelt aan om zorgprofessionals te betrekken in het opnameproces, zoals uitgelegd in onze omzendbrief 6, hoewel we weten dat het niet voor elke structuur makkelijk is om een ‘referentie-arts’ te vinden. Ter attentie van die opvangplaatsen die over een medisch partnerschap beschikken, herinneren we graag aan het deel dat zich specifiek tot de ‘referentie-arts’ van de structuur richt (op het moment dat testen tijdelijk onbeschikbaar waren, november 2020):

                                               

Hoe personen zonder symptomen doorverwijzen naar een collectiviteit als er tijdelijk geen test beschikbaar is?

1) bepalen of ‘kwetsbare’ personen aanwezig zijn in de stabiele bestemmingsstructuur (opvangcentrum), namelijk > 65 jaar, diabetes, obesitas, ernstige chronische hart-, long- of nieraandoeningen (volgens de definitie van ‘kwetsbaar’ van Sciensano, COVID-19: Aanbevelingen voor bevolkingsgroepen in collectiviteiten, versie van 01/10/20) en de beschreven procedure in het Covid-actieplan van de structuur controleren;

2) nagaan of de persoon ter plaatse kan worden afgezonderd, met naleving van hygiënemaatregelen als de persoon in gemeenschappelijke ruimten komt;

3) voorgeschiedenis van de persoon die naar het opvangcentrum moet: had hij of zij hoogrisicocontacten? Komt hij of zij rechtstreeks van de straat? Heeft hij of zij binnen de laatste 2 maanden al positief getest? Of verbleef hij of zij de afgelopen 10 dagen al in een andere stabiele structuur?

4) afhankelijk van uw evaluatie m.b.t. deze drie punten kan u een quarantaine van 7 / 10 / 14 dagen afzondering zonder test voorschrijven, voor de persoon wordt opgenomen in een collectiviteit bij u (dus een andere afzondering ter plaatse bij de instap is niet meer nodig). Deze afzonderingsmogelijkheid is dus tijdelijk opgeschort tot 22/01/2021, cf. infra.

 

De referentie-artsen kunnen nu gebruik maken van deze nieuwe voorziening: een gratis aanbod sneltesten, toegankelijk voor elk publiek alsook symptomatisch personeel (of na een hoog-risico contact). In bijlage het medisch functioneren van de bus.

De specificiteit van de gebruikte antigenische sneltest is uitstekend: een positief resultaat is bijzonder betrouwbaar. Een negatief resultaat is dat minder, bv. wanneer men een asymptomatisch iemand test die recent een hoog-risico contact had. In die situatie is het voorzichtiger om een negatief sneltestresultaat te bevestigen met een PCR test, test die over een betere sensibiliteit beschikt. M.a.w. in geval van een negatief resultaat is de arts veel zekerder van een betrouwbaar resultaat.

Bijgevolg wordt er bij een vraag naar een sneltest verplicht een medisch voorschrift gevraagd van een arts die de structuur kent. Afzondering in Hotel Galia blijft natuurlijk altijd mogelijk bij een positief sneltestresultaat.

De bus is een mobiel project (verschillende plekken in het stadscentrum).
Contacteer telkens vóór doorverwijzing: Aurélien Smolders op 0475 77 08 64 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Elke weekdag tussen 9u en 17u. Op dit moment wordt hij tijdelijk vervangen door Nathan (0491/31 07 65), tot begin februari.