02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

Pano Accueil NL

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Dakloosheid aanpakken via preventie, begeleiding en huisvesting

Bruss’Help is krachtens de ordonnantie van 14 juni 2018 (art. 62) belast met de coördinatie van noodhulpvoorzieningen en inschakelingsmaatregelen, evenals met het uitvoeren van studies en analyses over de problematiek van dakloosheid in Brussel.

Een actie-georiënteerd centrum: ons centrum, opgericht in 2019, verenigt Raadgevers die gespecialiseerd zijn in de studie van dak- en thuisloosheid, de coördinatie van projecten en globale interventievoorzieningen.

Meervoudige opdrachten: ondersteuning bij de planning, prognoses, ontwikkeling van een preventieve aanpak en begeleiding van de begunstigden naar duurzame oplossingen (toegang tot zorg, sociale rechten, huisvesting...).

We zijn een observatorium voor dak- en thuisloosheid: een documentatie- en onderzoekscentrum, dat een knooppunt is tussen de overheid en het maatschappelijk middenveld. Wij zijn gericht op "duurzame oplossingen en anticipatie".

 

  Onze visie  

 

Brusshelp commissies

Omzendbrieven - sector

Beste partners,

In overleg met het kabinet Maron, de Cel Hygiëne en Bruss'help werd beslist om de ‘sas’-functie binnen het Hotel Saint-Nicolas (sinds vrijdag 26/03/2021 open als isolatie plaats voor positieve of personen met een klinisch beeld dat in hoge mate COVID suggereert) niet langer te organiseren. Het Meininger Hotel, beheerd door AZG, ontvangt geen nieuwe personen meer. Mensen die tot 25 maart zijn opgenomen, zullen hun verblijf daar echter kunnen voltooien. De beschikbare isolatie- en quarantainecapaciteit moet zo rationeel mogelijk worden gebruikt. Het is niet langer raadzaam om een ‘sas’-functie in hetzelfde gebouw te combineren met een isolatie- en quarantainecentrum.

Bovendien moest de Cel Hygiëne wegens het grote aantal te isoleren positieve personen, de quarantaine van ‘hoge-risico’-contacten tijdelijk opschorten. De opvang is momenteel alleen mogelijk voor bevestigde positieve personen en personen met een zeer verdacht klinisch beeld. Een nieuwe epidemiologische update zal deze woensdag worden gemaakt. Bruss'help houdt u op de hoogte via de nieuwsbrief.

Bijgevolg vindt u hieronder de bijgewerkte instructies voor opvangstructuren:

 

  • Versterking van de beschermingsmaatregelen (zie omzendbrief 6),
  • Afronding of bijwerking van het Covid-voorbereidingsplan,
  • Systematische betrokkenheid van gezondheidswerkers op het moment van binnenkomst in de gemeenschap.
Naar een paradigma van meervoudige harm reduction
  • Het is onmogelijk om elk risico van het opduiken van het virus uit te sluiten. De werkgever kan er alleen op toezien dat iedere werknemer en gebruiker voldoende toegang heeft tot beschermingsmateriaal en informatie betreffende het beheer en de preventie van Covid-19, dat er schriftelijke procedures zijn, enz.
  • Wij roepen elke nood- of inschakelingstructuur op om in overleg met Bruss'help zijn Covid-voorbereidingsplan bij te werken volgens het model op de laatste bladzijde van omzendbrief 6. Updates zijn steeds welkom ter nalezing en beoordeling vanuit medisch oogpunt.
    Elementen van dit plan (bv. contactgegevens van een verantwoordelijke of een verwijzende arts) kunnen worden gedeeld met onze operationele partners in de strijd tegen Covid. Afhankelijk van de context kan het gaan om de Cel Hygiëne, het OST-Hygiëne, het OST-Daklozen, de operator van een isolatiehotel (AZG of CRB) of het mobiele vaccinatieteam. Deze plannen worden ook gedeeld met de GGC / COCOF-administraties. Bruss'help engageert zich ervoor geen elementen van de plannen te delen buiten de behoeften van het beheer van Covid.
  • Systematische betrokkenheid van gezondheidswerkers op het moment van binnenkomst in de gemeenschap, die kennis hebben kunnen nemen van de leefomstandigheden in uw instelling:
    • In welke mate worden de beschermende maatregelen nageleefd? Zijn er op dit moment veel medisch kwetsbare mensen, d.w.z. > 65 jaar, diabetes, obesitas, chronisch obstructieve longziekte (COPD) in de instelling? Is het mogelijk om de persoon te isoleren in de gemeenschap of elders?
    • Er moet worden nagegaan of de persoon in de laatste 2 maanden positief heeft getest, in het geval dat een PCR-test niet nodig lijkt te zijn. Misschien komt de persoon uit een andere ‘stabiele structuur’ waar de laatste 15 dagen geen positieve verdachte of bevestigde gevallen zijn geweest? Zorg ervoor dat de persoon de transmissiekanalen begrijpt, hoe contacten met een hoog risico vermeden kunnen worden, het belang van het dragen van een masker in gemeenschappelijke ruimten, enz.
    • Een PCR-test wordt nog steeds aanbevolen (via meerdere voorschrijfkanalen). Wanneer de beschermingsmaatregelen strikt worden nageleefd, en vanuit de anamnese door de gezondheidswerker geen sterk verhoogd risico in vergelijking met de eigen populatie kan worden afgeleid, is het niet langer nodig de uitslag af te wachten alvorens een persoon of gezin in een gemeenschap op te vangen.
    • Als een persoon toch symptomatisch of positief blijkt te zijn, al dan niet binnenkomend, moet het team klaar staan om in te grijpen om erger te voorkomen (doorverwijzing voor screening, follow-up van contacten, isolatie, enz.)
Verzoeken om isolatie in het hotel Saint-Nicolas

Via de Doorverwijzingsafdeling van Bruss’help
Op weekdagen (met inbegrip van feestdagen die op weekdagen vallen) van 9u00 tot 17u00 op 02/880.86.89 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Na 17u00 uur, van maandag tot vrijdag, en in het weekend, via Freddy Simon van het Croix Rouge de Belgique - Hotel Saint-Nicolas, op 0475/37.90.50. Hij staat voortdurend in contact met de Doorverwijzingsafdeling. Gelieve zijn telefoonnummer niet aan het publiek van de daklozen door te geven. Dit nummer wordt gebruikt voor het ‘beheer’ van plaatsen door professionals, niet om oproepen van gebruikers te beantwoorden.

Aarzel niet om onze of onze partners te contacteren met uw vragen of bijzondere bezorgdheden. Verschillende teams staan tot uw beschikking om alle aspecten door te nemen die het mogelijk maken de risico's te beperken.

Dank u voor uw overweging,
Met vriendelijke groet

Kris Gysen - coördinator van de Doorverwijzingsafdeling
Frank Vanbiervliet - beleidsmedewerker belast met de follow-up van Covid-19