02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

 

Pano Accueil NL

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Ten dienste van maatschappelijk welzijn en gezondheid

Bruss'help coördineert de noodopvang- en inschakelingsvoorzieningen voor dak- en thuislozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Onze organisatie is gemandateerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en verleent diensten aan de bevolking en aan de gezondheids- en sociale actoren die met dak- en thuislozen werken.

Een actie-georiënteerd centrum: ons centrum, opgericht in 2019, verenigt Raadgevers die gespecialiseerd zijn in de studie van dak- en thuisloosheid, de coördinatie van projecten en globale interventievoorzieningen.

Meervoudige opdrachten: ondersteuning bij de planning, prognoses, ontwikkeling van een preventieve aanpak en begeleiding van de begunstigden naar duurzame oplossingen (toegang tot zorg, sociale rechten, huisvesting...).

We zijn een observatorium voor dak- en thuisloosheid: een documentatie- en onderzoekscentrum, dat een knooppunt is tussen de overheid en het maatschappelijk middenveld. Wij zijn gericht op "duurzame oplossingen en anticipatie".

 

  Onze visie  

 

Brusshelp commissies

Omzendbrieven - sector

Factoren die bijdragen aan de kwetsbaarheid van mobiele EU-burgers in precaire situaties in Brussel

 

In veel Europese steden vormen mobiele EU-burgers een groot deel van de dakloze bevolking, en in landen waar toegang tot daklozenhulpdiensten beperkt is tot personen met verblijfsrecht, is hun aanwezigheid onder de mensen die op straat slapen bijzonder hoog. Mensen die, door hun recht op vrij verkeer uit te oefenen, in een andere EU-lidstaat in moeilijkheden komen, zijn zich vaak niet bewust van hun rechten en ondervinden moeilijkheden om toegang te krijgen tot passende hulp. Ze leven dan vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

In het kader van de eerste fase van het PRODEC-project (Bescherming van de rechten van mobiele EU-burgers in precaire situaties), gecoördineerd door de Federatie van Nationale Verenigingen die met Daklozen Werken (FEANTSA), hebben de partners van het project, Diogène en Bruss'help, besloten om een pilot-project voor gegevensverzameling uit te voeren in Brussel. De gegevens verzameld in dit rapport betreffen het jaar 2018, dat het eerste jaar was waarin er meer personen uit andere EU-lidstaten gebruik maakten van de diensten van Diogène dan Belgische staatsburgers.

 

Factors Contributing to Vulnerability Among Destitute Mobile EU Citizens inBrussels (EN)