Noot 1: Bruss'help zet het plan "extreme koude" in voor de daklozen in het russels hoofdstedelijk gewest
Vorige maand activeerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een jaarlijks programma voor noodhulp en integratie dat dag en nacht hulp biedt gedurende de vier seizoenen, alsook een noodplan voor extreme weersomstandigheden. Met het oog op de bijzonder lage temperaturen die eraan komen, heeft Bruss'help dit weekend het plan "Extreme Koude" geactiveerd.
Terbeschikkingstelling van infrastructuur
Het doel van het plan "Extreme koude" is ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen worden opgevangen wanneer de weersomstandigheden bijzonder streng zijn. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft Bruss'help een beroep gedaan op de "reserve voor civiele bescherming" waarin het jaarlijkse steunprogramma voorziet. Sportzalen, treinstations en andere openbare voorzieningen worden opgeroepen hun deuren te openen en de meest kwetsbare mensen, met name gezinnen, voor korte tijd onderdak te bieden.
Het Koning Boudewijnstadion in Laken opent zijn deuren voor daklozen, uitgerust met extra bedden en douches, en ook in Elsene zijn 50 plaatsen beschikbaar dankzij de terbeschikkingstelling van een gymzaal met veldbedden. Bruss'help zorgt voor de uitrusting van de locaties met bedden, dekens, winterkleding, in samenwerking met het Belgische Rode Kruis, dat ook het toezicht op de slaapzalen op zich neemt.
Bruss'help heeft ook de NMBS gevraagd ervoor te zorgen dat de stations Zuid en Noord overdag en 's nachts toegankelijk blijven om een toevluchtsoord te bieden.
Toegenomen activiteit in de hulpsector
De middelen van de actoren van de hulpsector, die altijd aanwezig en actief zijn op het terrein, worden eveneens gemobiliseerd om hun acties te versterken in deze crisisperiode, die bijzonder moeilijk is voor kwetsbare mensen die op straat leven. De opvangstructuren verhogen tijdelijk hun noodopvangcapaciteit om aan de noodsituatie het hoofd te bieden. Het Poincaré-centrum van Samusocial heeft al aangekondigd dat het vijfentwintig "Extreme Koude"-plaatsen opent.
Straatwerkdiensten en straathoekwerkers verhogen hun waakzaamheid om straatslapers te identificeren en hen naar een opvangplaats te leiden.
Daarnaast hebben ook 12 erkende dagcentra hun uren en activiteiten uitgebreid. Dit is het geval voor de vzw Jamais Sans Toit in het hart van Brussel, die vaker tijdens de week open zijn en in de komende twee weken ook in het weekend.
Een uitzonderlijk plan binnen een doorlopend aanbod
Het "Extreme koude"-plan wordt in gang gezet in geval van extreme weersomstandigheden. Daarnaast heeft Bruss'help onlangs de ondersteuning herschikt: het "winterplan" maakt plaats voor een aanbod door het jaar heen. Zo zijn de dagcentra en de humanitaire hub nu het hele jaar door operationeel en zullen de opvangplaatsen die vroeger voor noodgevallen werden gebruikt, 24 uur per dag open zijn. Deze aanpak bevordert het werken aan duurzame oplossingen om de straat te verlaten.
Met hulp overdag en 's nachts gedurende de vier seizoenen, biedt het jaarprogramma diverse maatregelen om dakloosheid te voorkomen en te bestrijden. Het voorziet in 3.713 huisvestingsmogelijkheden voor kwetsbare personen (er zijn 2.833 nood- en integratieplaatsen gepland voor daklozen, bijna 900 plaatsen voor migranten en 500 plaatsen in de collectieve huisvesting “Help Oekraïne”).
De teams op het terrein moeten namelijk rekening houden met de grote diversiteit in zeer precaire situaties, gezien de gespannen context: de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de asielcrisis enzovoort:
- De inzet van een mobiele hulpactie door erkende actoren: Samusocial, Diogenes, Straatverplegers, Alias en 12 dagcentra om een eerste reactie van hulp en zorg aan mensen te bieden.
- Bij de huisvesting wordt voorrang gegeven aan kwetsbare personen: gezinnen en mensen met kinderen, alleenstaande vrouwen, mannen en vrouwen met medische behoeften. Elke onopgeloste situatie van kinderen wordt door Bruss'help opgevolgd.
- Nadruk op de herhuisvesting van een maximaal aantal personen en gezinnen dankzij de voortzetting van projecten voor de tijdelijke bewoning van leegstaande gebouwen (700 plaatsen) en de toewijzing van woningen met ondersteuning (thuisbegeleiding - 900 plaatsen, Housing First - 250 plaatsen) in het kader van het herhuisvestingsplan.
Voor de actoren van de comités van Bruss'help: "De context van de gecumuleerde crisissen mag geen ruimte laten voor fatalisme: of het nu gaat om dag- of nachtopvang, verdeling van de maaltijden, toegang tot gezondheidszorg en ondersteuning bij huisvesting, iedereen heeft het recht om het hele jaar door, en niet alleen in de winter, onderdak, voedsel en verzorging te vinden”.
Zorgen voor de kwetsbaren: ieders verantwoordelijkheid
Voor burgers die in contact komen met een persoon in moeilijkheden, zijn dit de goede reflexen:
- Bel het gratis noodnummer van Samusocial "0800 99 340";
- Geef nauwkeurige informatie bij het melden van een persoon: locatie en vastgestelde moeilijkheden;
- Als de persoon in onmiddellijke fysieke nood lijkt te verkeren, meld dit dan bij 112 (medische noodgevallen). Laat de persoon in dit geval niet alleen en wacht samen met hem/haar op hulp.
Het is dankzij ieders welwillendheid en waakzaamheid dat elk jaar mensen worden gered en opgevangen en, indien nodig, worden doorverwezen naar de ondersteunende diensten van de Brusselse partners.