02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

Pano Actu

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Uncategorised

Tijdlijn

    07-09 2019

    Bruss'help ontstaat door de integratie van de activiteiten van het voormalige La Strada-centrum na de goedkeuring van de nood- en inschakelingshulpverordening in juni 2018. De activiteiten beginnen in september 2019 met de installatie van de Raad van Bestuur.

    09.2019

    Het werk aan de "praatruimte"-activiteiten van het voormalige La Strada leidt tot de redactie van het boek "Paroles données, paroles perdues?" uitgegeven en gepubliceerd door Maelström. Vier begeleidingscomités worden gehouden tussen januari en maart 2020, ter voorbereiding op een presentatiedag van het boek tijdens de lockdown.

    11.2019

    Bruss'help wordt coördinator van het regionale winterplan en stelt een nieuwe coördinatie op voor winterfaciliteiten met een monitoringrooster voor opvang, inclusief de profielen van de opgevangen doelgroepen en oplossingen voor heropeningsrechten en toegang tot huisvesting.

    12.2019

    Bruss'help werkt samen met New Samusocial om oproepen over dakloze personen te registreren. Regelmatige intervisiesessies zorgen voor een nauwkeurige rapportage van reguleringsactiviteiten en de documentatie van gegevens van het sociaal noodnummer.

    02.2020

    Bruss'help versterkt de informatie aan de sector via een e-mailinformatietool die maatregelen, inhoud en serviceaanpassingen verspreidt. Aanvullend worden hulpplannen voor dakloze personen uitgedeeld aan actoren in de sector en aanverwante sectoren, als leidraad voor hun dagelijkse werk.

    03.2020

    Op 17 maart kondigt de Veiligheidsraad de lockdown in België aan. Bruss'help richt zijn activiteiten op crisisbeheer, met de oprichting van een Covid-19-crisiscomité en maatregelen zoals gezondheidscirculaires, een telefonische oriëntatielijn en de levering van beschermingsmaterialen.

    Bruss'help zorgt voor de opening en het beheer van een leveringslijn voor beschermingsmaterialen in 2020, met een leveringsprotocol in samenwerking met Iriscare. In mei 2020 wordt de Jeugdherberg Jacques Brel omgebouwd tot een veelzijdig opvangcentrum voor dakloze personen getroffen door de Covid-crisis, waarbij verschillende vormen van hulp worden geboden.

    04.2020

    Bruss'help wordt gehoord door het Parlement, samen met regionale overheidsdiensten, en prijst de actie van het crisisteam. Er wordt om versterking gevraagd, waarbij de noodzaak wordt benadrukt om dakloze personen te beschermen tegen de pandemie.

    06.2020

    Na de eerste golf van de pandemie komen de Bruss'help-beheersorganen bijeen. Er wordt een eerste evaluatie gemaakt van de organisatieactiviteiten tijdens de crisis, met beide benen op de grond. Het team wordt geprezen voor zijn inzet 7 dagen per week. De geleerde lessen: de wendbaarheid en reactievermogen van het Bruss'help-team hebben gezorgd voor continuïteit in dienstverlening aan de meest kwetsbare doelgroepen, en het structureren van acties binnen korte termijnen is cruciaal om te 'overleven' in de pandemie en oplossingen te bieden aan sociale en gezondheidspartners op lange termijn.

    08.2020

    François Bertrand wordt benoemd tot Directeur van Bruss'help na een selectieproces gecoördineerd door de Raad van Bestuur.

    10.2020

    Eerste retraite van de organisatie (Groendomein Prinsenpark, Provincie Antwerpen). Op de agenda: een adempauze in crisisbeheer, het opstellen van richtlijnen voor de missies voor de periode 2020-2024 en de voorbereiding van het visie-missies-waardenproces waarbij de leden van de Algemene Vergadering worden betrokken tussen december 2020 en februari 2021.

    12.2020

    Het Bruss'help-team werkt aan nieuwe huisvestingsherintegratieprojecten om de reïntegratie van accommodatie in hotels te versterken en een huisvestingstoegangsstrategie uit te werken.

    02.2021

    De Algemene Vergadering keurt een actieplan goed dat is samengesteld door het team, de Raad en de belanghebbenden. Van de 14 projecten ligt de nadruk op het opzetten van een preventiebeleid en het creëren van een regionaal masterplan om dakloosheid tegen 2024 te beëindigen.

    04.2021

     

    Bruss'help stimuleert sociale voorzieningen in hotels door een consortium te vormen voor het huisvestingsplan. Overeenkomsten worden gesloten om 800 dakloze mensen in hotels en begeleide accommodaties onder te brengen, en nog eens 800 anderen te huisvesten in onderhandelde bezettingen.

    Het houdt zich ook bezig met de evaluatie van deze projecten en richt een consortium op voor het hervestigingsplan. Het eerste evaluatierapport van sociale voorzieningen in hotels, uitgevoerd door Mauro Striano, wordt eind 2021 gepubliceerd.

    06.2021

    Pierre Verbeeren, voormalig Algemeen Directeur van Dokters van de Wereld, huidig Algemeen Directeur van het OCMW van Brussel en Regionaal Coördinator voor de Oekraïne-crisis, wordt verkozen tot Voorzitter van Bruss'help.

    Bram Fret, betrokken bij de sociale gezondheidssector en verantwoordelijk voor regionale aangelegenheden bij de Socialistische Mutualiteit van Brabant, wordt verkozen tot Vicevoorzitter.

    09.2021

    Lancering van het "Help in Brussels" -instrument, waarmee hulpverleners zich kunnen oriënteren in het dienstenaanbod via 20 pictogrammen en een zoektabblad. De gegevens worden sinds augustus 2020 in realtime verzameld en bijgewerkt door de Oriëntatiecel. Voorheen werden deze informatie in flashberichten verzonden, maar ze zijn nu gemakkelijk toegankelijk via onze website.

    01.2022

    Onder leiding van Bruss'help en gefinancierd door de Europese Commissie heeft het project Rights First tot doel de begeleidingsprocessen voor kwetsbare personen te herzien, met name op het gebied van toegang tot het minimuminkomen, huisvesting en werkgelegenheid. De lancering van de conferentie vond plaats op 11 maart 2022 in aanwezigheid van werknemers uit de Brusselse sector, Europese projectpartners en vertegenwoordigers van de Europese Commissie.

    03.2022

    In samenwerking met Safe.Brussels richt Bruss'help een ontvangstbalie op in het treinstation Brussel-Zuid om nieuwkomers naar registratiecentra te leiden en hun huisvesting te verzekeren. De achtste circulaire van Bruss'help, gepubliceerd in juli 2022, bepaalt de oriëntatieprocedures voor Oekraïense begunstigden en versterkt de samenwerking met lokale autoriteiten en de hulpsector om dakloosheid te voorkomen.

    09.2022

    Gedurende het jaar 2022 bereidt Bruss'help zich voor op de opening van de nieuwe gevangenis van Haren om de expertise van de hulpsector aan justitiabelen te integreren. De nadruk ligt op de vertegenwoordiging van gemeenschappen in formele overlegorganen van justitie. De coördinatoren van de hulp aan justitiabelen hebben vijf adviserende werkgroepen opgezet om het aanbod in Haren te organiseren in samenwerking met betrokken actoren, rond vijf verschillende thema's.

    10.2022

    Opgesteld door Sarah Van Gaens, benadrukt dit rapport de toegevoegde waarde van hotelprojecten voor het heropenen van rechten en de reïntegratie van dakloze personen. Deze projecten, gestart tijdens de Covid-19-crisis, zijn geëvolueerd naar integratie, met 68 plaatsen in oktober 2022 ten opzichte van 950 plaatsen in mei 2020. Ze bieden privacy, zelfvertrouwen, aandacht voor kwetsbaarheden, heropening van sociale rechten en toegang tot duurzame huisvesting, versterkt door de betrokkenheid van het OCMW.

    11.2022

    De telling van november 2022 mobiliseert bijna 300 professionals en vrijwilligers en onthult een nieuwe stijging van het aantal dakloze personen met 18,9% sinds 2020. Bruss'help telt 7.134 personen in de nacht van 8 op 9 november 2022, waarbij nieuwe situaties worden meegerekend (tijdelijke huisvesting bij derden, personen bedreigd met uitzetting) en gedetailleerde gegevens worden verstrekt over profielen en trajecten van dakloze personen.

    11.2022

    Bruss'help en zijn partners herconfigureren de hulp in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waarbij wordt afgestapt van de seizoenslogica van de oude "winterplannen" ten gunste van een "vierseizoenenplan". Er is nu een jaarlijks nood- en inschakelingshulpprogramma van kracht, dat de interventiemiddelen diversifieert om dakloosheid te voorkomen en te bestrijden.

    02.2023 - 06.2023

    Bruss'help lanceert in 2023 zijn ambitieuze project: het Masterplan, een strategie voor een algehele aanpak van dakloosheid in het Brussels

    Hoofdstedelijk Gewest, met doelstellingen te bereiken tegen 2029. De methodologische stappen zijn gedefinieerd door een Beperkt Comité en organiseren drie reflectiedagen met alle betrokken actoren, de daklozenhulpsector, maar ook aanverwante sectoren en ervaringsdeskundigen.

    03.2023

    Onder leiding van Federico Ubaldi heeft team COVER protocollen ontwikkeld voor virusuitbraken in noodcentra. In maart 2023 wordt het nieuwe COVER-project uitgebreid naar opvanglocaties, opvanghuizen en precaire bezettingen, gehuisvest binnen LAMA en Bruss'help.

    SubLINK, in samenwerking met het Lama-project, het Samusocial, Transit en DIOGÈNES, beantwoordt een verzoek van de MIVB over de toename van dakloze personen in metrostations. Het biedt innovatieve oplossingen in de Brusselse metrostations, uitgebreid tot elf stations en twee NMBS-stations. Dit project toont onze capaciteit om gezamenlijk op te treden ter ondersteuning van de meest kwetsbaren, en verrijkt het overleg van Bruss'help met Magali Pratte als referentieadviseur.

    09.2023

    Een periode van rust na een jaar vol coördinatie van interventies in kraakpanden, deze tweede retraite biedt ook de gelegenheid om te werken aan de betrokkenheid bij het toekomstige Masterplan.

    12.2023

    In functie sinds 2019, heeft François de organisatie gevormd tot een belangrijke speler op het gebied van sociaal en gezondheid in Brussel.

    Onder zijn leiding heeft Bruss'help gereageerd op crises, noodoplossingen geïmplementeerd en innovatieve projecten gestart. Zijn vertrek, om medische redenen, zal effectief zijn op 30 maart 2024.

    01.2024

    Ontwikkeld eind 2024 in overleg met de kabinetten en terreinactoren via de coördinatie van Bruss'help, wordt het "Extreme koude" plan geactiveerd om de meest kwetsbare mensen te helpen wanneer het weer bijzonder koud is. Dit plan is een uitzonderlijke maatregel binnen een aanbod van huisvesting en begeleiding dat nu het hele jaar door is gestroomlijnd.

    03.2024

    Dit sleuteldocument is in 2023 opgesteld en formaliseert de plaats van Bruss'help in het sociaal-gezondheidslandschap van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het verbindt de instelling voor twee jaar en structureert het kader en de continuïteit van haar diensten aan de Brusselse bevolking.

    04.2024

    In maart 2024 publiceert Bruss'help het Masterplan tegen dakloosheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een alliantie tussen alle direct en indirect betrokken actoren bij het probleem. Het plan, gebaseerd op vertrouwen en een intersectorale benadering, is onderverdeeld in vijf assen die de primaire interventie, vroegtijdige interventie, tertiaire preventie, preventie van institutioneel geweld en verbeterd bestuur omvatten. Het heeft tot doel dakloosheid vóór 2030 te voorkomen, met de deelname van belanghebbenden en ontwikkeling volgens de beginselen van de WHO.

    04.2024

    Viering van de eerste 5 jaar van Bruss'help, een evaluatie ten dienste van de strijd tegen dakloosheid.

    Afdrukken E-mailadres

      Afdrukken E-mailadres

      Factoren die bijdragen aan de kwetsbaarheid van mobiele EU-burgers in precaire situaties in Brussel

       

      In veel Europese steden vormen mobiele EU-burgers een groot deel van de dakloze bevolking, en in landen waar toegang tot daklozenhulpdiensten beperkt is tot personen met verblijfsrecht, is hun aanwezigheid onder de mensen die op straat slapen bijzonder hoog. Mensen die, door hun recht op vrij verkeer uit te oefenen, in een andere EU-lidstaat in moeilijkheden komen, zijn zich vaak niet bewust van hun rechten en ondervinden moeilijkheden om toegang te krijgen tot passende hulp. Ze leven dan vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

      In het kader van de eerste fase van het PRODEC-project (Bescherming van de rechten van mobiele EU-burgers in precaire situaties), gecoördineerd door de Federatie van Nationale Verenigingen die met Daklozen Werken (FEANTSA), hebben de partners van het project, Diogène en Bruss'help, besloten om een pilot-project voor gegevensverzameling uit te voeren in Brussel. De gegevens verzameld in dit rapport betreffen het jaar 2018, dat het eerste jaar was waarin er meer personen uit andere EU-lidstaten gebruik maakten van de diensten van Diogène dan Belgische staatsburgers.

       

      Factors Contributing to Vulnerability Among Destitute Mobile EU Citizens inBrussels (EN)

       

       

       

      Studie: Intra-Europese migranten in een dakloze situatie in Brussel

       

      In het kader van de tweede fase van het PRODEC-project (Bescherming van de rechten van EU-migranten in precaire situaties) voert FEANTSA gegevensverzamelingen uit in Barcelona, Brussel, Münster en Stockholm. Voor Brussel is de gegevensverzameling gebaseerd op het werk van Bruss'help en DIOGENES. DIOGENES verzamelt een groot aantal gegevens op straat en verzamelt deze in een voortdurend bijgewerkte database. Deze gegevens omvatten demografische gegevens, informatie over inkomens- en huishoudtypes, gegevens over alcohol- en drugsproblemen, gegevens over geestelijke gezondheidsbehoeften, huisvestingssituatie, immigratiestatus en redenen voor migratie, en gegevens over de ziektekostenverzekering van deze populatie. Dit alles gebeurt anoniem.

      De gegevens die in dit rapport worden verzameld, dat het tweede in zijn soort is, bestrijken het jaar 2019. Dit rapport vult, althans gedeeltelijk, het eerste rapport aan, dat gebaseerd was op gegevens verzameld in 2018.

      Dakloze intra-Europese migranten in Brussel (NL)