In het Verenigd Koninkrijk: een holistische benadering gebaseerd op 'Case Management' om dakloosheid te beëindigen. Focus op het Crisis Skylight-project.
In de jaren zestig, toen de daklozencrisis in het Verenigd Koninkrijk toenam, werd de liefdadigheidsorganisatie Crisis in 1967 opgericht om nieuwe oplossingen te bieden. Sindsdien heeft Crisis nationale bekendheid verworven en heeft het tienduizenden mensen geholpen om uit de dakloosheid te komen.
Begin jaren 2000 ontwikkelde Crisis het Skylight-project en opende het de deuren van zijn eerste onderwijs- en opleidingscentrum in Londen. Dit innovatieve model biedt activiteiten en ondersteuning aan daklozen of slecht gehuisveste mensen die overdag vaak geen onderdak kunnen vinden in opvangcentra.
Het Skylight-model is inmiddels uitgebreid naar 11 centra verspreid over Engeland, Schotland en Wales. Deze centra ondersteunen elk jaar ongeveer 10.000 daklozen en kwetsbare mensen bij het vinden van een veilige woning, het verwerven van nieuwe vaardigheden en het bieden van welzijns- en veiligheidsadvies.
Een uniek holistisch model door het begeleidingsproces
De exponentiële groei van het Skylight-model is geen toeval: het project, gebaseerd op de 'Case Management'-methodologie, biedt een unieke begeleidingsdienst waarin alle betrokken actoren samenwerken.
Op basis van een studie van het SCIE (Social Care Institute for Excellence, Rapid Evidence Assessment) ontwikkelde Crisis zijn Skylight-formule. Deze studie beveelt een persoonsgerichte benadering aan die zich richt op de sterke punten en behoeften van de persoon, gecombineerd met intensieve case management.
Het door Crisis toegepaste case management bestaat uit het beheren en centraliseren van het traject van de cliënt: alle acties die door de organisatie en haar partners worden ondernomen, worden gedocumenteerd.
De voordelen van dit documentatieproces zijn talrijk. Ten eerste draagt het bij aan de bescherming van kwetsbare personen door de hulpverlening consistent en continu te maken. Het maakt ook het volgen van de vooruitgang van cliënten mogelijk. Bovendien heeft deze methode voordelen op het gebied van interne organisatie, zoals een effectieve coördinatie, zichtbaarheid van de samenhang van het werk en gerichte zelfevaluatie waar nodig.
Om het begeleidingsproces optimaal te laten verlopen, wordt een coach aangewezen als belangrijkste contactpersoon. Deze coach speelt een sleutelrol in het opstellen van het actieplan, het coördineren van het proces en het evalueren van de voortgang. Dankzij de documentatie en centralisatie van gegevens heeft de coach op elk moment zicht op het traject van de personen die hij of zij begeleidt. Een uniek digitaal werk- en evaluatietool is ontwikkeld om dit proces te ondersteunen.
Het ontwerp van een maatoplossing
NotAllowedScript6767eb518376fMAPS (Member Achievement Progression System) is een platform dat speciaal is ontworpen om de begeleiding te ondersteunen. Het biedt structuur aan het werk van begeleiders door essentiële taken en evaluaties te signaleren en geeft een overzicht van het dossier met de geboekte vooruitgang en de tegengekomen moeilijkheden. NotAllowedScript6767eb518376fMAPS is ook een essentieel communicatiemiddel tussen de begeleiders en helpt bij het coördineren van hun werk.
Wanneer een nieuwe cliënt zich aanmeldt bij een Skylight-centrum, vult hij of zij een initiële contactformulier in via het platform om een veiligheids- en inclusieplan te starten. Dit plan wordt op maat gemaakt op basis van de situatie en behoeften van de persoon. Na dit eerste contact wordt snel een hoofdcoach toegewezen om de cliënt te begeleiden. Elke stap en elk contactmoment wordt vervolgens gedocumenteerd door alle betrokkenen om de voortgang te volgen en het traject nauwkeurig in kaart te brengen.
Regelmatige evaluaties worden georganiseerd om de vooruitgang te beoordelen en het actieplan indien nodig aan te passen.
De NotAllowedScript6767eb518376fMAPS-tool is ontworpen met een gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface om toegankelijk te zijn voor iedereen, en om zowel cliënten als begeleiders aan te moedigen deze consequent te gebruiken.
Een inspiratiebron voor het Rights First-project
Crisis is een partner van het Rights First-project en heeft al meerdere trainingsmodules aan ons Brusselse team gegeven. Hun project biedt inspiratie en ideeën voor de ontwikkeling van ons monitoringsysteem, dat momenteel in volle ontwikkeling is.
et Rights First-project, gecoördineerd door Bruss’help en in samenwerking met DIOGENES, Hobo, l’Ilot, het New SamuSocial, de OCMW’s en San Joan de Déu, hanteert eveneens een holistische benadering bij de begeleiding van een steekproef van 375 personen. Een van de belangrijkste uitdagingen is het creëren van een monitoringsysteem dat zowel aangepast is aan alle actoren als geschikt is voor een volledige observatie van de geboekte vooruitgang. We danken Crisis hartelijk voor hun waardevolle inzichten, die ons inspireren om een sleuteltool binnen het Rights First-project verder uit te bouwen. Alle verstrekte informatie weerspiegelt uitsluitend de mening van de auteur.
|
Alle verstrekte informatie geeft uitsluitend de mening van de auteur weer. De Europese Commissie is niet verantwoordelijk voor het gebruik van de informatie.