De meerwaarde van een geïntegreerde aanpak bij de begeleiding van dak- en thuislozen
|
De re-integratie van dak- en thuislozen verloopt vaak moeizaam. Wanneer zij een begeleidingstraject starten, worden zij geconfronteerd met tal van obstakels, zoals ingewikkelde procedures of trage administratieve processen. Dit kan hun vooruitgang belemmeren en bijdragen aan hun instabiliteit. Geconfronteerd met deze situatie hebben de partners van het Rights First-project gezocht naar manieren om het proces te vergemakkelijken en het begeleidingspad van kwetsbare personen te verbeteren door een meer holistische aanpak voor te stellen.
Beter inspelen op individuele behoeften
Succesvolle begeleiding moet mensgericht zijn en afgestemd op de situatie van elk individu. Het gaat erom "diensten aan te passen aan mensen, en niet mensen aan te passen aan diensten".
Binnen het Rights First-project houdt deze gepersonaliseerde begeleiding in dat elke situatie in zijn geheel wordt bekeken: de begeleiding gebeurt met aandacht voor alle kwetsbaarheden als geheel, en niet afzonderlijk.
Bijvoorbeeld, voor een dakloze persoon zonder inkomen of referentieadres zou een oplossing op maat worden ontwikkeld die al deze problemen tegelijkertijd aanpakt.
Een soepele en doeltreffende begeleiding
Zodra de behoeften zijn vastgesteld, wordt een actieplan op maat van elke persoon opgesteld. Rights First draait rond drie essentiële pijlers voor re-integratie: toegang tot rechten, huisvesting en werkgelegenheid.
Een sterke samenwerking tussen de partnerorganisaties is essentieel om het traject van de begunstigden zo soepel mogelijk te maken. Als een bepaalde problematiek intensievere begeleiding vereist, kan de persoon eenvoudig worden doorverwezen naar een gespecialiseerde partner. Bovendien zorgt de samenwerking tussen publieke partners (OCMW's en Actiris) en verenigingen voor een betere samenhang en soepelheid in de hulpverlening.
Nauwkeuriger de resultaten volgen
Het toepassen van een geïntegreerde aanpak bij de begeleiding van kwetsbare personen biedt ook duidelijke voordelen op het gebied van monitoring en evaluatie. Deze methode maakt het mogelijk om de trajecten van begunstigden en hun vooruitgang op een meer volledige manier te volgen.
Dit aspect staat momenteel centraal in het werk van de partners van het Rights First-project, die een opvolgsysteem willen ontwikkelen dat zowel is afgestemd op alle betrokken actoren als bijdraagt aan een volledig overzicht van de geboekte vooruitgang.
Het is tenslotte belangrijk om toe te zien op de voortgang en kwaliteit van het project en zijn holistische aanpak, zodat de gestelde doelstellingen worden bereikt.
.