02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

 

Pano Accueil NL

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Ten dienste van maatschappelijk welzijn en gezondheid

Bruss'help coördineert de noodopvang- en inschakelingsvoorzieningen voor dak- en thuislozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Onze organisatie is gemandateerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en verleent diensten aan de bevolking en aan de gezondheids- en sociale actoren die met dak- en thuislozen werken.

Een actie-georiënteerd centrum: ons centrum, opgericht in 2019, verenigt Raadgevers die gespecialiseerd zijn in de studie van dak- en thuisloosheid, de coördinatie van projecten en globale interventievoorzieningen.

Meervoudige opdrachten: ondersteuning bij de planning, prognoses, ontwikkeling van een preventieve aanpak en begeleiding van de begunstigden naar duurzame oplossingen (toegang tot zorg, sociale rechten, huisvesting...).

We zijn een observatorium voor dak- en thuisloosheid: een documentatie- en onderzoekscentrum, dat een knooppunt is tussen de overheid en het maatschappelijk middenveld. Wij zijn gericht op "duurzame oplossingen en anticipatie".

 

  Onze visie  

 

Brusshelp commissies

Omzendbrieven - sector

Samusocial: verhoging capaciteit en opening nieuw centrum

Verleden week opende Samusocial 150 winterplaatsen om de opvangcapaciteit van haar ‘daklozen’-programma te verhogen tot een totaal van 900 plaatsen. Tegelijkertijd werden een aantal aanpassingen georganiseerd, waaronder de opening van een nieuw centrum voor kwetsbare personen in de Prins van Luiklaan te Anderlecht. Het centrum heeft een capaciteit van 160 plaatsen, het hele jaar door geopend. Het herbergt vanaf nu het MediHalte-programma, dat medische zorg biedt aan 45 zorgbehoevende personen. Er worden er ook geïsoleerde mensen gehuisvest, onder wie de personen die voorheen in het centrum Vestje werden ondergebracht, die stabiliserende zorg en steun nodig hebben.

De vrouwen van het centrum Louiza van Molenbeek en het centrum van Evere verhuizen deze week en worden opgevangen in de centra Vestje en Prins van Luik, dat vanaf nu het programma ‘Louiza’ herbergt.

De opvangcapaciteit van het centrum van Evere is vermeerderd met 100 plaatsen, wat nu zijn totale opvangcapaciteit tot 250 alleenstaande mannen brengt.

In totaal bieden de 900 beschikbare plaatsen opvang aan:

  • Tot 400 personen in gezinsverband
  • Tot 200 alleenstaande vrouwen
  • Tot 300 alleenstaande mannen

Verdeling wintercapaciteit van de noodopvangcentra Samusocial en opgevangen doelgroepen, vanaf 17 november 2021:

  • Centrum Louiza (verplaatst in het centrum ‘Vestje’), opvang van 90 alleenstaande vrouwen en 2 à 4 noodkamers voor eenoudergezinnen slachtoffers van geweld:
    Het opvangprogramma ‘Louiza’ is verplaatst naar de site van het Vestje. Het onthaalt dus de alleenstaande vrouwen en slachtoffers van partnergeweld, met een opvangcapaciteit van een honderdtal plaatsen. Er is een opvangsas van 2 à 4 kamers voorzien voor alleenstaande moeders slachtoffers van geweld.
  • Centrum voor kwetsbare personen ‘Prins van Luik’, opvang van 160 geneeskundig verzorgde en kwetsbare personen:
    Het centrum onthaalt al het geneeskundig verzorgde publiek van Medihalte (45 personen), de meest kwetsbare personen die vroeger werden opgevangen in het Vestje (45 personen) en alleenstaande vrouwen (70 plaatsen). De totale opvangcapaciteit van het centrum op vandaag is dus 160 plaatsen.
  • Centrum ‘Président’, opvang van 246 personen in gezinsverband:
    Dit centrum vangt verder gezinnen op met een totale opvangcapaciteit van 246 plaatsen.
  • Centrum ‘Evere’, opvang van 250 alleenstaande mannen:
    We openen een extra vleugel en gaan zo van een capaciteit van 110 naar 250 alleenstaande mannen.
  • Centrum ‘Woluwé’, opvang van 125 personen in gezinsverband.
  • ‘Casa Resalto’, opvang van 12 alleenstaande vrouwen of alleenstaande moeders.
  • ‘Casa Vesta”, opvang van 18 alleenstaande vrouwen of alleenstaande moeders.

Dienstenaanbod in alle centra:

  • Onthaal 24u/24
  • 3 maaltijden per dag
  • Toegang tot het sanitair (douches, toiletten)
  • Psychologisch-sociaal-medische begeleiding

De mobiele hulpteams van Samusocial blijven dag en nacht rondrijden in de straten van Brussel-Hoofdstad om meldingen te beantwoorden en de meest kwetsbare personen te begeleiden.

Afdrukken E-mailadres