02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

Pano Actu

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Deelname van ervaringsdeskundigen in het besluitvormingsproces van beleidsmaatregelen ter preventie en bestrijding van dakloosheid binnen de Europese grenzen

Simon Lemaire, Coördinator Réseau Nomade
Constance de Crombrugghe, Raadgever Masterplan

 

Bruss’help, de sector voor daklozenhulp en aanverwante sectoren (gezondheid, geestelijke gezondheid, justitiehuizen, jeugdhulp, migratie, politie en veiligheid, enzovoort) en ervaringsdeskundigen zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe strategie voor de preventie en bestrijding van dakloosheid sinds enkele maanden. Gezien het grote aantal betrokken actoren legt dit de basis voor een participatieve methodologie. De strategie, genaamd "Masterplan", haalt inspiratie uit eerdere werken zoals de preventieniveaus vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie, de doelen die FEANTSA aanbeveelt voor opname in een dakloosheidsbestrijdingsbeleid en de Verklaring van Lissabon waarvan een van de principes non-discriminatie is.

Hoe moet de participatieve methodologie worden begrepen? Het basisprincipe is om mensen deel te laten nemen aan beslissingen die hen aangaan en hiervoor een structuur te creëren in het participatieproces: eerst voor ontvangst, luisteren en gezamenlijke besluitvorming, en vervolgens om feedback te kunnen geven over de implementatie ervan. Deze methode waardeert de geholpen persoon, geeft hem de mogelijkheid zijn verwachtingen en aspiraties te uiten, het besluitvormingsvermogen te hebben en zich zelfs nuttig te voelen door zijn ervaring te delen met leidinggevenden of beleidsmakers. Belangrijker nog, de participatie kan zeer creatief zijn wanneer het nodig is om vooroordelen en stigma's over dakloosheid in de gemeenschap af te breken, en het stelt de kennis en opkomende beslissingen verrijken op basis van de ervaringen van de eerste betrokkenen.

In Europa

Overal in Europa zijn verschillende participatieve technieken ontwikkeld, maar de resultaten zijn zeer vergelijkbaar. Participatieve processen bevorderen het burgerschap van mensen die ervaring hebben met dakloosheid en streven naar de ontwikkeling van gemeenschappen die niet oordelen over deze mensen, in tegenstelling tot het dehumaniserende model van de huidige dakloosheid.

Sinds 2021 implementeert Focus Ireland bijvoorbeeld een ambassadeursprogramma met ervaringsdeskundigen belast met het bieden van een ander perspectief op dakloosheid om invloed uit te oefenen op het politieke landschap en vooroordelen en stereotypen af te breken. Zo nemen ze deel aan debatten, seminars of reageren ze op uitnodigingen om hun ervaringen te delen.

Oostenrijk vertrouwt op samenwerking met ervaringsdeskundigen en heeft een campus voor peer-ondersteuning opgezet. Naast het creëren van werkgelegenheid voor ervaringsdeskundigen versterken ze de interdisciplinaire teams van diensten voor daklozen. Er is een reflectieruimte opgezet om deze nieuwe functie, de voordelen en uitdagingen ervan te observeren. Ondersteuning voor peer-ondersteuners en de promotie van hun acties ontwikkelen zich in dergelijke ruimtes.

In Frankrijk is lobbyen door gebruikers in de governance-instanties van diensten voor daklozen en gezondheidsdiensten bij wet gedefinieerd. Participatie kan de vorm aannemen van woordvoerderschap of vrijwilligerswerk. Het betreden van governance-instanties en het moeten uitleggen van standpunten of levenservaringen vereist veel zelfvertrouwen, maar ook de acceptatie dat sommige dingen soms niet zullen veranderen.

Het Erasmus+ project "Hood Homeless's Open Dialogue" heeft geprobeerd afstand te nemen van de beschermende benadering (doen alsof men de situatie en oplossingen van een persoon beter kent dan zijzelf) om dialogische praktijken in te voeren, geïnspireerd door het werk van Jaakko Seikkula over Open Dialogue voor geestelijke gezondheidszorg. Ze gebruiken de "Enabling Co-planning" techniek die de uitwisseling tussen de patiënt en professionals uit verschillende disciplines organiseert en indien nodig uitgebreid wordt naar het netwerk van de persoon. Gericht op de persoon beoogt deze benadering empowerment voor een betere toekomst.

De stad Boedapest heeft een koerswijziging doorgevoerd in haar strategie tegen dakloosheid. In plaats van liefdadigheidsoplossingen te handhaven, heeft ze 14 fora georganiseerd binnen opvangstructuren en NGO's en een raad van ervaringsdeskundigen opgericht. Op deze manier kon ze individuele kwetsbaarheden aanpakken, en de bijdrage van dakloze mensen aan de ontwikkeling van het nieuwe beleid heeft hun burgerlijke verantwoordelijkheid voor meer geschikte beleidsmaatregelen tegen dakloosheid aangewakkerd.

Arrels Fundacío benadrukt het belang van deelname van dakloze mensen aan beslissingen die hen aangaan, maar ook van het sensibiliseren van de gemeenschap voor dakloosheid. Participatie is essentieel om vooroordelen te doorbreken, maar ook om dakloze mensen te helpen nieuwe aspiraties te vinden en zelfrespect terug te krijgen. Visuele kunst, schrijven en theater zijn activiteiten die de uitwisseling van meningen bevorderen.

In dezelfde geest biedt Kralji ulice activiteiten aan die de participatie van dakloze mensen en de gemeenschap combineren. Ze bieden bijvoorbeeld een stadsrondleiding aan geleid door een dakloos persoon die zijn straatervaring deelt. Door dakloze mensen op hun eigen manier deel te laten nemen aan activiteiten, hebben ze de vrijheid om te beslissen hoe ze betrokken willen zijn. Voor sommigen leidt dit zelfs tot tewerkstelling.

In België heeft de Immenses Union, voornamelijk bestaande uit dakloze mensen, een meer politieke roeping gekozen om hun ideeën in de strijd tegen armoede te verdedigen. In regelmatig contact met instellingen dragen ze bij aan debatten, stellen ze analyses voor en documenteren ze armoede. Om hun leden aan te moedigen deel te nemen aan hun activiteiten, vragen ze instellingen om een vergoeding of onkostenvergoeding te bieden voor de bestede tijd en hun betrokkenheid.

 

Het Masterplan

De deelname van rechthebbenden is een sleutelelement in het proces. Het beperkte comité van Bruss’help telt al drie rechthebbenden onder zijn leden, die ook vertegenwoordigers zijn van het Front SDF en de Syndicat des Immense. Samen met hen heeft een mobilisatie van hun collega's ervoor gezorgd dat ongeveer tien van hen aanwezig waren tijdens de driedaagse rondetafelgesprekken die werden georganiseerd voor uitwisselingen over dakloosheid tussen februari en juni 2023. De discussies werden gevoerd aan de hand van de volgende invalshoeken: dakloosheid vandaag, momenteel gemobiliseerde middelen en middelen die nog moeten worden gemobiliseerd om hier een einde aan te maken. Rechthebbenden en ervaringsdeskundigen kregen de gelegenheid om te getuigen van hun ervaring, de aandacht te vestigen op problemen of oplossingen voor te stellen.

Een van de rondetafelgesprekken behandelde het onderwerp onrechtvaardigheid en institutioneel geweld. In de strategie vormde een hoofdstuk een preventieniveau dat overeenkomt met de actie die wordt ondernomen om een persoon of bevolkingsgroep te identificeren die risico loopt op invasieve of "betuttelende" interventies, en om ethisch en sociaal aanvaardbare begeleidingsprocedures voor te stellen. Het doel is om de stem van dakloze mensen te construeren, te beschermen en zich daardoor te laten inspireren.

Nog in de schrijffase neigt de strategie naar verschillende mechanismen voor deelname en luisteren. Allereerst in de diensten voor mensen zonder thuis met een duidelijk ethisch kader. Deze schrijven een vorm van deelname in en de oprichting van een participatieve vergadering waarvan de beslissingen worden opgenomen in het huishoudelijk reglement. De vergadering omvat minstens twee rechthebbenden in de besluitvormende organen, mits een opleiding als peer-ondersteuner en een vergoeding. Ze zullen belast zijn met het organiseren van enquêtes onder hun gebruikers en het communiceren van de resultaten aan het Emergency and Insertion Committee. Ten slotte zal een jaarlijkse audit, bestaande uit rechthebbenden en het Beperkte Comité van Bruss’help, worden voorzien om de participatieve modus van de centra te evalueren.

Een ander project, de oprichting van een onafhankelijk klachtenbureau, zal worden ondersteund door bemiddeling. Rapporten over institutioneel geweld ervaren door rechthebbenden en de impact ervan zullen deel uitmaken van de evaluatietools voor de kwaliteit van de instellingen. In dit kader moet de anonimiteit van de rechthebbenden worden beschermd. In geval van ernstig incident wordt binnen 4 dagen een comité opgericht. Dit comité verleent spreekrecht en beslist, afhankelijk van de ernst van de situatie, over eventuele sancties.

Tot slot is het belangrijk om werkers en peer-ondersteuners voortdurend op te leiden en uit te rusten in hun rol van luisteraar en melder in geval van discriminatie. Met dit doel verplichten hulpverleners zich om supervisies en intervisies verplicht te stellen binnen hun respectievelijke centra. Ze verbinden zich ertoe rechthebbenden bij deze processen te betrekken: het stimuleren van initiatieven voor "netwerkvorming rond rechthebbenden" kan niet worden gedaan zonder de rechthebbenden. Het is vanzelfsprekend dat het voorstellen van een permanente en gecertificeerde opleidingscyclus voor werkers, vrijwilligers en rechthebbenden onmisbaar is.

Quelques mises en gardes

Als iedereen de voordelen erkent, is de participatieve methodologie niet zonder uitdagingen. Dit moet met name in aanmerking worden genomen bij de lopende strategiebouw.

  • Deze benadering vereist veel begeleiding voor emotioneel betrokken deelnemers, met name voor mensen zonder thuis die soms worden gevraagd om moeilijke ervaringen te bespreken.
  • Gezien de diversiteit van de uitwisselingen en de verzoeken die ze kunnen genereren, zal sturing zorgen voor een betere beheersing van wat er mogelijk is om te veranderen, in plaats van valse beloften te doen. Stagnatie en gebrek aan perspectief kunnen ontmoedigend zijn voor de betrokken personen.
  • Deze eerste twee punten vereisen voortdurende training. Zowel gebruikers als sociale werkers zouden baat hebben bij begeleiding bij de interacties die ze samen zullen hebben: leren over de rol van ervaringsdeskundige of de juiste professionele houding aannemen voor de werkers.
  • Ten slotte vereist het evolutieve karakter van de methode regelmatige monitoring om aanpassingen te kunnen maken volgens de behoeften en verzoeken.

Hoewel deze punten de resterende uitdagingen benadrukken, streeft het Masterplan er zorgvuldig naar de weg te effenen voor de implementatie van participatieve intenties in de sector van dakloosheid. Alle betrokkenen in dit proces, of het nu ervaringsdeskundigen, sociale werkers of vrijwilligers zijn, spelen een essentiële rol bij het concretiseren van deze visie. Het is van cruciaal belang om het belang van voortdurende deelname, permanente training en flexibiliteit te bevestigen om het duurzame succes van deze strategie te waarborgen. Desalniettemin blijven we optimistisch over de positieve impact van deze participatieve benadering op het leven van mensen zonder thuis en op de transformatie van beleid ten gunste van een meer inclusieve toekomst.

 

Bibliografie:

FEANTSA, “Participation and Homelessness: Decentralising Authority”, in “Homeless in Europe”, Autumn 2023, pp.1-49.

FEANTSA & Grundtvig, Participation toolkit, FEANTSA, Octobre 2013, pp.1-74.

Afdrukken E-mailadres