"Cores’ponsabilité": een geïntegreerd initiatief om de begeleiding van kwetsbare doelgroepen en mensen met een verslaving te versterken
We zijn verheugd de lancering aan te kondigen van het initiatief "Cores’ponsabilité", een regionaal programma dat gericht is op het versterken van laagdrempelige ambulante diensten in Brussel. Dit initiatief sluit aan bij de acties van de Regionale Veiligheidsraad (CORES) en wordt geïntegreerd met bestaande structuren zoals SubLINK en de hotelnachtopvang.
Sinds december 2024 steunt "Cores’ponsabiliteiten" op een solide partnerschap tussen zes gespecialiseerde organisaties op het gebied van verslavingszorg en risicobeperking: Project Lama, MASS, Enaden, Babel, Modus Vivendi en Dune. Het doel is om de doorverwijzings- en opvangcapaciteit voor gebruikers te vergroten, zowel naar ambulante diensten als naar residentiële therapeutische voorzieningen en ruilpunten voor risicobeperking. Deze aanpak beoogt een betere toegang tot zorg en aangepaste begeleiding voor mensen in precaire situaties.
Om dit project te ondersteunen, worden zowel een psychosociale functie als een medische of psychiatrische functie toegevoegd om de partnerteams te versterken. Daarnaast wordt gewerkt aan de oprichting van een mobiel psycho-medisch-sociaal team, gespecialiseerd in verslavingszorg. Dit team zal de toegang tot zorg verbeteren voor de meest gemarginaliseerde doelgroepen, vooral in consumptie- en zwerfzones, zoals de omgeving van het Zuid- en Noordstation.
Een stuurgroep, gecoördineerd door Project Lama, is opgericht en brengt vertegenwoordigers samen van Vivalis, Iriscare en Bruss’help. Dit comité zorgt voor een efficiënte samenwerking tussen de verschillende partners. Daarnaast wordt een projectcoördinator gefinancierd om het initiatief op te volgen, een transversale analyse van de verschillende acties te leiden en de impact van het programma te evalueren, met name in samenhang met de hotelopvang georganiseerd door Bruss’help. Deze kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie zal strategische aanbevelingen opleveren om de zorg voor mensen met een verslaving en dakloosheid te versterken.
Bruss’help blijft zich ook inzetten voor SubLINK, met name via het hotelnachtenprogramma. Dit initiatief sluit aan bij maatregel 23.3 van het Masterplan, die voorziet in de creatie van 200 hotelplaatsen voor mensen met een verslavingsproblematiek. Het doel is om het netwerk van partnerhotels geleidelijk uit te breiden om het hele jaar door opvangcapaciteit te garanderen, verspreid over het Brusselse Gewest.
Ten slotte speelt de komst van Includo, een initiatief van de MIVB, een sleutelrol in de sociale en gezondheidsinterventies binnen de metrostations. Er wordt momenteel een proces ontwikkeld in samenwerking met SubLINK en het Sociale/Gezondheidsluik van CORES om de verwijzing van door Includo geïdentificeerde personen te organiseren volgens de vastgelegde zorgcriteria.
Met deze nieuwe initiatieven bevestigen Bruss’help en haar partners hun engagement om een sociale en medische respons op te bouwen die is afgestemd op de realiteit op het terrein. Het doel blijft hetzelfde: inclusieve, duurzame en toegankelijke begeleidingsoplossingen aanbieden, zodat mensen in grote bestaansonzekerheid de juiste ondersteuning krijgen op het hele Brusselse grondgebied.