02/880.86.89 | info@brusshelp.org | Horaires

 

Pano Accueil NL

De website wordt druk vertaald. Wij danken u voor uw geduld en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien nodig. Bedankt voor uw begrip.

Ten dienste van maatschappelijk welzijn en gezondheid

Bruss'help coördineert de noodopvang- en inschakelingsvoorzieningen voor dak- en thuislozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Onze organisatie is gemandateerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en verleent diensten aan de bevolking en aan de gezondheids- en sociale actoren die met dak- en thuislozen werken.

Een actie-georiënteerd centrum: ons centrum, opgericht in 2019, verenigt Raadgevers die gespecialiseerd zijn in de studie van dak- en thuisloosheid, de coördinatie van projecten en globale interventievoorzieningen.

Meervoudige opdrachten: ondersteuning bij de planning, prognoses, ontwikkeling van een preventieve aanpak en begeleiding van de begunstigden naar duurzame oplossingen (toegang tot zorg, sociale rechten, huisvesting...).

We zijn een observatorium voor dak- en thuisloosheid: een documentatie- en onderzoekscentrum, dat een knooppunt is tussen de overheid en het maatschappelijk middenveld. Wij zijn gericht op "duurzame oplossingen en anticipatie".

 

  Onze visie  

 

Brusshelp commissies

Omzendbrieven - sector

Rode Kruis: verhoging isoleercapaciteit Sint-Nicolas

CROIX ROUGE RODE KRUISDe Brusselse overheid en de operator Croix-Rouge de Belgique verhogen de opvangcapaciteit van het hotel Sint-Nicolas tot 100 mensen (bezetting van 58 bedden op 27/10). We houden u op de hoogte van de opening van bijkomende quarantaine-sites, die zullen blijven functioneren met doorverwijzing via Bruss’Help.

Nog steeds dienen de doorverwijzingen via Bruss’Help te gebeuren: van maandag tot vrijdag, van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u, behalve op woensdagnamiddag (teamvergadering) op het nummer 02/880 86 89 of eventueel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Meer compleet nieuws over het covid-beheer krijgen jullie binnenkort via een nieuwe omzendbrief #6. Hieronder meer info over de mogelijkheden om iemand in het hotel onder te brengen:

  • Er wordt gevraagd om geen contact op te nemen met CRB bij doorverwijzingen. Dit is heel vermoeiend voor het CRB-team. Neem altijd contact op met Bruss’Help.
  • U kan beroep doen op Bruss’Help voor ‘afzonderings’ doorverwijzingen. Ons team (2 maatschappelijk werksters en een coördinator) zijn ter beschikking van maandag tot vrijdag, van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u, behalve op woensdagnamiddag (teamvergadering) op het nummer 02/880 86 89 of eventueel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Je kan bij het doorverwijzingsteam van Bruss’Help ook terecht met al uw vragen over Covid, toegankelijkheid van diensten, enz. Indien nodig kan het team u doorverwijzen naar een tweedelijnsadvies over Covid.
  • Alle doorverwijsfuncties van het hotel blijven behouden: doorverwijzing van symptomatische mensen, PCR+ patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten, onvoorbereide vrijlatingen uit de gevangenis, hoog-risico contacten, vooral in precaire gezondheidsomstandigheden.
  • De ‘sas’ functie blijft op dit moment behouden (ingangspoort naar ‘stabiele structuren’ met een concreet opvangproject). Bruss’Help monitort dagelijks de toestand van de verschillende hierboven beschreven ‘functies’. In functie van het verloop van de epidemie zou de cel ‘hygiène’ van het Brussels gewest ons kunnen vragen om deze functie tijdelijk op te schorten. Dit is momenteel niet het geval. Deze sas laat dus toe om de bestaande plaatsen in de opvangstructuren te vullen, zelfs bij tijdelijke onbeschikbaarheid van tests. In dat laatste geval is een quarantaine van 10 dagen aangeraden.
  • Dit verblijfsaanbod is onvoorwaardelijk (behalve het engagement tot respecteren van het huisreglement) en gratis. Er wordt geen enkele gegevensverzameling gedeeld met autoriteiten bevoegd voor asiel / migratie. Dit project richt zich dus ook tot mensen zonder verblijfsvergunning.

Om de doorverwijzingen te vergemakkelijken:

  • Aan de verwijzende structuren wordt gevraagd de personen/families goed vooraf te informeren over het doel van de quarantaine, door een gezondheidswerker;
  • Leg vooraf het huisreglement uit a.u.b. Het gaat om een veilige doch gesloten plek, behalve voor mensen die belangrijke afspraken hebben (in samenspraak met de doorverwijzer en het netwerk van de persoon, bv. een medische afspraak). Agressie is niet toegestaan en leidt tot uitsluiting. Het is verboden om verslavende producten te consumeren, behalve tabak en suiker.
  • Indien het niet gaat over een persoon op straat, gelieve dan ook zijn spullen mee te geven (kledij voor verschillende dagen, GSM laders, enz.). Dit later in orde brengen vraagt veel tijd (Covid veiligheid, telefonische oproepen, vervoer van de spullen, enz.)
  • Dank om te waken over de behandelingen van de mensen (indien mogelijk een behandelingsfiche en de naam van de huisarts of andere diensten die de persoon opvolgen, met toestemming van de gebruiker).
  • Dank om bij te dragen – met akkoord van de gebruiker – tot de contact- en bronopsporing van symptomatische patiënten, bevestigde gevallen, na een hoog-risico contact, in geval van een vraag naar een sas, enz. “Bent u in contact geweest met iemand symptomatisch de afgelopen 10 dagen? Met wie hebt u hoog-risico contacten gehad (< 1,5m zonder masker, zonder regelmatig handen wassen)? Aarzel niet om de info die uit deze gesprekken voortkomt te communiceren aan Bruss’help.
  • Aarzel niet om het COMBO-team te contacteren in geval van een gebruiker met verslavingen (bv. risico-evaluatie afkickverschijnselen), via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u, of via Bruss’help voor doorverwijzing naar een tweedelijns precies advies over middelengebruik (telefonische beschikbaarheid van de Combo ploeg bij dringende situaties, via Bruss’Help);
  • De doorverwijzende diensten worden uitgenodigd om zo veel mogelijk contacten te onderhouden met hun gebruikers/bewoners. De contactgegevens zullen u doorgegeven worden bij een effectieve doorverwijzing.

 

Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen.

Solidaire groeten,

 

Voor het Bruss’Help team,

Pierre Demotier – coördinator doorverwijzingsdienst

Frank Vanbiervliet – beleidsmedewerker

François Bertrand – directeur

Afdrukken E-mailadres